Debatt

«Innleieforbud feil vei å gå»

Mens Arbeiderpartiets Hadia Tajik i denne avis tar til orde for å brette opp ermene og forby innleid arbeidskraft, er regjeringen allerede godt i gang med både å sikre seriøse forhold og nødvendig fleksibilitet i norsk arbeidsliv.
meninger

Høyre jobber kontinuerlig for å bekjempe useriøse aktører og arbeidslivskriminalitet som undergraver norske arbeidsplasser og den norske modellen.

Men selv om deler av bygg- og anleggsbransjen i hovedstaden melder om utfordringer knyttet til aktører som nesten utelukkende bruker innleid arbeidskraft, mener Høyre forbud er feil verktøy.

I stedet for å løse problemet så skaper dette nye for eiere og ansatte av seriøse virksomheter som trenger fleksibiliteten innleie gir.

Selv om alle er enige om at fast ansettelse er og skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, er det behov for fleksibilitet for å dekke opp ved legitime behov for å leie inn arbeidskraft til variasjoner i oppdragsmengden, noe som er ganske vanlig innen bygg- og anleggsbransjen.

Innleieforbud er heller ikke en god løsning for arbeidstakerne. Krav om faste ansettelser for å ta midlertidige topper, kan føre til flere permitteringer eller oppsigelser når oppdragsmengden normaliseres.

Useriøse aktører og arbeidslivskriminalitet undergraver norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Nettopp derfor er kampen mot arbeidslivskriminalitet trappet opp.

I løpet av de fire første årene i regjering, ble det opprettet syv sentre mot arbeidslivskriminalitet som allerede gir svært gode resultater. I fjor ble 3200 virksomheter kontrollert, dobbelt så mange som året før, og 254 kriminelle nettverk er avslørt.

Allerede før sommeren foreslo Høyre grep for å slå ned på de useriøse aktørene. Det ble foreslått en presisering av «fast ansettelse», for å sikre forutsigbarhet for arbeid og et fullt stillingsvern. Vi ba også om innspill på å ha en form for kvote for antall innleide i virksomheten.

I tillegg ble det foreslått en ny hjemmel for midlertidig ansatte i bemanningsbyrå, når arbeidstaker skal leies ut til reelle vikariater. Høringen er akkurat ferdig, og innspillene er nå til vurdering av regjeringen.

Mens Arbeiderpartiet vil ha et midlertidig forbud, sørger regjeringen for langvarige tiltak for både å sikre seriøse forhold og nødvendig fleksibilitet i norsk arbeidsliv.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger