iTromsø av 27.01.18 holder Herman Kristoffersen en tordentale over nettsteder som produserer «Fake News», det vi før i tiden kalte propaganda. Han nevner det norske nettstedet resett.no, og det amerikanske Breitbart News som verstinger i bransjen. Mens jeg lot artikkelen synke sammen med morgenkaffen, kom jeg til å tenke på at man har da blitt servert diverse propaganda også før datatidsalderen.

Et bilde som hang i mange hjem i min oppvekst i etterkrigstiden, må vel her regnes som en versting. Bildet viser en hjemmefrontmann i lusekofte, nikkers og selbustrømper i stram givakt foran en høyere tysk offiser som gjør honnør.

Underteksten lyder: «Den tyske okkupasjonsmakt overgir seg til Hjemmefronten på Akershus festning 8. mai 1945.» Det meste med bildet var «fake news» og propaganda, og Aftenpostens redaksjon innrømmet dette flere tiår senere.

Bildet ble tatt av Aftenpostens fotograf den 11. mai for neste dag utgave av Oslo-pressen, en midlertidig avis som Hjemmefronten publiserte i disse maidagene. Bildet er egentlig et utsnitt av et større bilde og det som, meget behendig, ikke kom med var at bare noen meter bak hjemmefrontmannen sto det oppstilt et kompani fra Polititroppenes fjerde bataljon (utdannet og trent i Sverige).

Ved siden av disse sto tre britiske offiserer fra den Allierte Overkommando i Nord-Tyskland, som var sendt opp med fly fra Danmark i anledning overtakelsen. Polititroppene skulle etter allierte planer være de som overtok Akershus festning fra tyskerne, men Hjemmefronten kuppet hele arrangementet.

Og bare for ordens skyld: Den tyske okkupasjonsmakt i Norge overga seg til den Allierte Overkomando i Nord-Tyskland, ikke til Hjemmefronten.

Så derfor: Ikke kom til meg med syting og bæsing over utenlandske medier og nettsteder som sprer «fake news» og propaganda. Som dere skjønner så vokste jeg opp med «fake news» og propaganda, – kokt i hop av en norsk avisredaksjon i samråd med selvoppnevnte politiske ledere.

Senere ble dette stifta på veggen under hylla med radioen på kjøkkenet, av en entusiastisk og patriotisk far! Norske medier har en tendens til å bli svært så ensretta og samkjørt på områder som USA, Donald Trump, innvandring og integrering.

Det kan derfor være interessant for folk også å finne ut hva utenlandske medier og nettsteder har å si om saker og ting.