Debatt:

«Fake news og annen propaganda»

Illustrasjonsbilde  Foto: Ronald Johansen

meninger

iTromsø av 27.01.18 holder Herman Kristoffersen en tordentale over nettsteder som produserer «Fake News», det vi før i tiden kalte propaganda. Han nevner det norske nettstedet resett.no, og det amerikanske Breitbart News som verstinger i bransjen. Mens jeg lot artikkelen synke sammen med morgenkaffen, kom jeg til å tenke på at man har da blitt servert diverse propaganda også før datatidsalderen.

Et bilde som hang i mange hjem i min oppvekst i etterkrigstiden, må vel her regnes som en versting. Bildet viser en hjemmefrontmann i lusekofte, nikkers og selbustrømper i stram givakt foran en høyere tysk offiser som gjør honnør.

Underteksten lyder: «Den tyske okkupasjonsmakt overgir seg til Hjemmefronten på Akershus festning 8. mai 1945.» Det meste med bildet var «fake news» og propaganda, og Aftenpostens redaksjon innrømmet dette flere tiår senere.

Bildet ble tatt av Aftenpostens fotograf den 11. mai for neste dag utgave av Oslo-pressen, en midlertidig avis som Hjemmefronten publiserte i disse maidagene. Bildet er egentlig et utsnitt av et større bilde og det som, meget behendig, ikke kom med var at bare noen meter bak hjemmefrontmannen sto det oppstilt et kompani fra Polititroppenes fjerde bataljon (utdannet og trent i Sverige).

Ved siden av disse sto tre britiske offiserer fra den Allierte Overkommando i Nord-Tyskland, som var sendt opp med fly fra Danmark i anledning overtakelsen. Polititroppene skulle etter allierte planer være de som overtok Akershus festning fra tyskerne, men Hjemmefronten kuppet hele arrangementet.

Og bare for ordens skyld: Den tyske okkupasjonsmakt i Norge overga seg til den Allierte Overkomando i Nord-Tyskland, ikke til Hjemmefronten.

Så derfor: Ikke kom til meg med syting og bæsing over utenlandske medier og nettsteder som sprer «fake news» og propaganda. Som dere skjønner så vokste jeg opp med «fake news» og propaganda, – kokt i hop av en norsk avisredaksjon i samråd med selvoppnevnte politiske ledere.

Senere ble dette stifta på veggen under hylla med radioen på kjøkkenet, av en entusiastisk og patriotisk far! Norske medier har en tendens til å bli svært så ensretta og samkjørt på områder som USA, Donald Trump, innvandring og integrering.

Det kan derfor være interessant for folk også å finne ut hva utenlandske medier og nettsteder har å si om saker og ting.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger