Kommentar:

Om noen skulle være kvalifisert for å bli justisminister

Nei, det er bare å ønske Sandberg «good journey» inn i justisministerjobben, skriver sjefsredaktør Stig Jakobsen.
meninger

Per Sandberg sitter i tenkeboksen når det gjelder justisministerposten, innrømmet han på «Politisk kvarter» på NRK Radio fredag morgen. Men hvorfor skal han egentlig kaste bort tiden på grubling? Det er da innlysende at han er rett mann for jobben.

Onde tunger vil kanskje hevde at en voldsdømt mann ikke egner seg til akkurat den posisjonen. En slik dom vil selvsagt diskvalifisere en fra å bli politi, barnehageansatt eller fengselsbetjent, men hvorfor skal man plutselig begynne å stille slike krav til en leder for justisdepartementet?

Hadde han spilt i band, ville han kanskje ikke fått innreisetillatelse til USA, men hvilken rolle spiller vel det for en minister på diplomatpass? Og alt på grunn av en ørliten, ubetydelig voldsepisode i 1996. Mot en innvandrer.

Som Sandberg så treffende meldte på «Politisk kvarter»: «Jeg har fått sannsynligvis lovens lengste straff på grunn av den der slåsskampen». Og man kan ikke annet enn si seg enig.

Hva er vel 21 års fengsel mot å konstant bli minnet på om dette av pressefolk, hver gang han får en ministerpost i fanget? Sør-Afrika hadde sin berømte samvittighetsfange – vi har Per Sandberg.

Forvist til en stortingsplass i 13 år, og påminnet om sin ubetydelige ungdomssynd hver gang han blir forsøkt løftet opp fra benkeslitertilværelsen. Når skal Norge la ham slippe å sone lenger, og gi ham muligheten for å legge episoden bak seg? Fortjener ikke folk en ny sjanse?

Og alltid når Per Sandberg nevnes, skal noen komme og stille spørsmål ved hans kvalifikasjoner. Hva i all verden skal man med jusutdannelse, når man har kurs i vin- og brennevinslære, fagkurs i papirproduksjon og fagbrev som prosessoperatør?

Justisdepartementet skriker nærmest etter noen med bakgrunn fra bar, papirfabrikk og bildekkproduksjon. Nei, alle som hevder at Sandberg ikke er kvalifisert, er bare misunnelige. Fake news, som vanlig fra media. Hadde han vært kvinne, ville man kalt det «heksejakt». Fysjom!

Som fiskeriminister klarte Per Sandberg på rekordtid å skape kystopprør mot seg selv, nå er det på tide at noen kommer og røsker litt opp i jusverden også. Lovverket har vært fastlåst og rigid i mange år nå. Her bør noe gjøres. Og er det noen som virkelig evner å vise handlekraft, må det da være Sandberg.

Det er nesten vanskelig å forestille seg, men jeg tror jammen Sandberg vil komme til å toppe selv det Anders, Per-Willy og Sylvi greide som justisministre.

Provoserende utspill i sosiale medier vil man heller ikke trenge å være redde for med Per. Har han et budskap, sørger han for å få spredt det på ordentlig vis.

Påstanden om at «KrF har ansvar for at unge mennesker slutter seg til terrororganisasjoner» ble sagt i et NRK-intervju, og utspillet om at «Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli» kom fra Stortingets talerstol.

Justisdepartementet trenger en mann med vyer. En gang uttalte Sandberg: «Norske veier må bli så gode at det blir risikofritt å kjøre i ruspåvirket tilstand». Bare tenk deg hva en mann med slike ambisjoner kunne få til hvis fikk lov til å gå løs på domstolene. Da skulle du sett.

Nei, det er bare å ønske Sandberg «good journey» inn i justisministerjobben. Hvis noen tilsettelse skulle kunne kalles en «no-brainer», må det være denne.