«Av alle uviktige ting, så er fotball det viktigste»

Stein Erik Nilsen holder omkring deler av laget sitt, de som representerte Tromsø i 2015 i Trondheim. Venstre bakre rekke: Dommer Per Ivar, Rune, Stein Erik, Adrian, Stian, Ole Martin. Nedre rekke, fra venstre, Johnny, Davy Wathne , Raymond og Alexander. Dawy og Ole Martin Årst fikk sneket seg inn i bildet. De var ikke med på laget.  

meninger

Med dette sitatet fra pave Johannes Paul II vil Kirkens Bymisjon i Tromsø rette opp en faktafeil om at TIL og Fotballstiftelsen har etablert Nord-Norges første gatelag.

Det er ikke sant. Det har vært gatefotball-lag i Tromsø siden 1999 da John Odd Ludvigsen og Tom Birger Tangen startet det opp, rett og slett fra asfalten i Tromsø. Kirkens Bymisjon i Tromsø overtok administrasjonen av det potente gatelaget, og har holdt liv i det siden. Jeg vil herved benytte anledningen til å gratulere TIL med å ha startet gatelag i Tromsø slik at det nå er flere som har mulighet til å spille fotball. Og så vil jeg benytte anledningen til å fortelle om Stein Erik Nilsen som er leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø sin rusomsorg og som har trent det første gatefotball-laget, stiftet av gatefotballspillere selv, i byen i over 10 år.

Det å kjøre spillere til og fra trening hører med i jobben til Stein Erik. Han henter og bringer folk fra sykehus og institusjoner for at de skal få trene og møte kompiser. Han han har et unikt tillitsforhold til spillerne. Stein Erik har gjennom 10 år vært reiseleder til NM i gatefotball rundt omkring i Norge. Han har ligget på flatseng på mange klubbhus og skoler i den anledning. Han har tålt kjeft og utenomsportslige slengbemerkninger fra engasjerte fotballspillere på laget, og gitt nye sjanser og tilgivelse når det har vært tid for det. Noen ganger har helsepersonell eller vakter vært med spillere på trening og spillermøter, for det hender at de er syke og ikke kan være alene. Stein Erik stiller bestandig opp. Blid. Streng. Real. Han hjelper med sofa, flytting og transport.

Han hjelper med mat. Han arrangerer minnestunder for folk i rusmiljø som dør og tenner lys for fotballspillerne sine. Han trøster. Han besøker i fengsel og på sykehus. Han besøker hjemme hvis folk ikke har vært på trening på en stund. Han synger dansebandlåter og Willie Nelson og deler ut treningstøy og fotballsko. Han organiserer treninger en og to ganger i uka, kamper i cuper og serier organiseres. Stein Erik Nilsen er elsket. Seks av hans spillere har vært på det norske landslaget i gatefotball. Og flere av de han har trent har kommet seg ut i arbeid, i Tromsø og andre steder i landet.

I 2017 mottok Stein Erik Nilsen Gatefotballens Ærespris for lang og tro tjeneste fra gatas fotballspillere under NM i gatefotball i Tønsberg. Det er kun to personer i Norge som har fått denne prisen. Gatas fotballspillere har skjønt de uforståelige mengdene med arbeid som vår mann på banen, Stein Erik, har lagt ned i kjærlighet til fotballen, spillerne og jobben sin.

Som leder av Kirkens Bymisjon i Tromsø ble jeg overrasket over at Stein Erik Nilsen sitt arbeid usynliggjøres i artikkelen «Nå etablerer TIL et helt nytt fotballag», det første gatelaget i Nord-Norge. I Bodø finnes gatelaget Glimtvis som har finansiell støtte fra Sparebankstiftelsen i Nord-Norge til sin virksomhet. Arbeid med Kirkens Bymisjon i Tromsø sitt gatelag gjennom over 10 år, mottar støtte fra Helsedirektoratet, innsamlede midler og Tromsø kommune.

Som leder av en ideell organisasjon, så er jeg oppriktig glad når vårt arbeid brøyter vei slik at andre kan overta, og vi kan finne på noe annet. Det er hyggelig at Stein Eriks møter med markedssjef i TIL og andre ressurspersoner har vært til inspirasjon og båret frukter slik at TIL i likhet med andre storklubber legger til rette for gatefotball og flere gatelag. Men det er ikke kult å glemme eller utelate kilder. «Glem aldri hvor du kommer ifra» er en av reglene i Tvibit-filosofien . «Fair play» smykker fotballbevegelsen seg med.

Vi gleder oss over at det skytes knopper og at det her avstedkom en mulighet til å fortelle om Stein Erik Nilsen som vi er så stolt over. Han slutter dessverre snart for å bli pensjonist. Og vi trenger en ny Stein Erik Nilsen-lignende person til å fortsette vårt sosiale entreprenørskap innenfor rusomsorg eller andre sosiale utfordringer.

Da Kirkens Bymisjon i Tromsø arrangerte NM i Gatefotball i pinsen i mai 2012 var spille-arenaen lagt midt på torget i Tromsø sentrum. Det var tribune, pølseboder, dj, speaker og publikum. Taktfaste trommevirvler ledet an da lagene marsjerte inn på arena, bak hvert sitt byskilt. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen fra Tromsø kommune erklærte NM for åpnet. Sigurd Rushfeldt på TIL sitt, for anledningen, nyetablerte gatelag, møtte kjendiser med spillere fra blant annet Violet Road til munter gatefotballkamp.

En gatefotballbane ser ut som en miniatyr ishockeybane. Veggene rundt banen, vantet, kan brukes aktivt i pasningsspillet. Helgen før NM i gatefotball, kjørte to frivillige, hvorav den ene også var fotballspiller og gründer av gatelaget av 1999 i Tromsø, til Trondheim for å hente vantet som vi fikk låne av Frelsesarmeen.

Vår venn Knut Wilhelmsen fra Tromsø skaffet kunstgress slik at spilleplassen på torget så helt fantastisk ut. Bymisjonspresten, frivillige og Stein Erik Nilsen, jobbet døgnet rundt for å holde orden på arenaområdet. Det blåste opp til en vanvittig storm, med sludd og snøvær så flagg og høyttalerstativ måtte holdes fast med håndkraft og barduner. Selveste elitelaget til TIL deltok på NMbanketten på Alfheim stadion og kastet glans over arrangementet, og ska-bandet «Skadavara» holdt konsert. Natteravnene holdt vakt i korridorer og i skolegården utenfor Gyldenborg skole, der alle fotballspillerne sov. Det var litt prestisje for Tromsø at vi selv, som vertskap, var klare til fotballkamp på morgenkvisten, så den beste løsningen var at Stein Erik Nilsen lå på flatseng sammen med spillere for å passe på.

Hvem melder seg til tjeneste?