Debatt:

«Miljødagen fortjener en ordentlig markering»

ØNSKER FRIDAG FOR MILJØET: Gruppeleder for MDG i Tromsø, Barbara Vögele, svarer sjefredaktør i iTromsø, Stig Jakobsen.  Foto: Christer Pedersen.

meninger

Miljøpartiet De Grønne ønsker at FNs globale miljødag, 5. juni, skal bli en nasjonal fridag. Det har også kommentator Stig Jakobsen i iTromsø fått med seg.

I kronikken hans skryter Jakobsen riktignok mye av De Grønnes politikk og utvikling de siste årene. Men når forslaget om en nasjonal markering av verdens miljødag skal kommenteres, blir kritikken etter mitt syn for enkel. Når kommentaren attpåtil illustreres med en karikatur av Rasmus Hansson, som ikke lenger er talsperson, blir det hele litt parodisk.

Jakobsen påpeker blant annet at mai måned er full av røde dager, og at ferien er rett rundt hjørnet. Men da hopper han bukk over hvem som har valgt denne dagen som verdens miljødag. Det er nemlig ikke noe vi tok fra løse lufta.

LES SAKEN: MDG Tromsø vil ha en ny nasjonal fridag – uten lønn (for abonnenter)

Det var FN som i 1972 bestemte seg for å lage en global miljødag. Siden har dagen vært feiret årlig over hele verden, for å spre kunnskap og engasjement rundt miljøsaken.

Jeg tror andre land vil ha problemer med å forstå at vi ikke kan feire verdens miljødag – fordi vi har norske helligdager i mai. Også her bør vi ha et globalt perspektiv, og bidra lokalt.

I år er temaet bekjempelse av plastforsøpling i havene våre. Utviklingen vi ser nå bør bekymre oss både på vegne av naturen og alt livet i havet – men også for våre egne arbeidsplasser og verdiskapning.

Rapporter tyder på at det i 2050 kan være mer plast enn fisk i havene. Det er ikke særlig gøy å dra opp garnet og se at det er fullt av plast. Som kystnasjon har Norge en særlig stor egeninteresse av å redde havene fra plast, som vi ikke burde glemme. Vi bør heller ikke glemme at Tromsø har vært vertsby for miljødagen i 2007. Da sprudlet byen av folkefest, en internasjonal klimakonferanse ble holdt, og mange fikk gode kurs og foredrag. Det er nettopp slike aktiviteter man gir

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger