Det er i ferd med å bli bygget opp store lagre med norsk kjøtt på grunn av den ekstreme tørken vi nå opplever i store deler av Norge. Manglende tilgang på fôr gjør at mange bønder velger å slakte dyrene sine tidligere enn planlagt. Alle aktørene i verdikjeden for mat må bidra for å redusere de negative konsekvensene av tørken. Matvarekjedene bør derfor delta i den pågående «dugnaden» for å gjøre konsekvensene av tørken minst mulig, både for bøndene og for samfunnet.

Jeg vil derfor oppfordre Norgesgruppen, COOP og Rema 1000 til å:

  • Stoppe import og salg av utenlandsk kjøtt.

  • Iverksette tiltak for å selge mer norsk kjøtt.

Det er min klare oppfatning at alle ledd i verdikjeden for mat er gjensidig avhengige av hverandre – og at det også vil tjene dere å bidra til at konsekvensene av tørken blir minst mulig.

Norsk kjøtt er produsert på en miljøvennlig måte, med høy dyrevelferd og med lite bruk av antibiotika. Norsk kjøtt bidrar i tillegg til verdiskaping og arbeidsplasser i Norge, og er med på å gjøre Norge til et flott land med velpleide kulturlandskap og levende bygder.