Vårt Land omtaler 12. november at det på tre styresamlinger i Helse Nord har blitt drukket alkohol for nesten 60.000 kroner. Et av møtene hadde samlet alle styrer og direktører i Helse Nord i Tromsø. Da ble det drukket for 28.000 kroner.

Et sentralt alkoholpolitisk mål er å redusere alkoholforbruket i befolkningen. Skadelig alkoholbruk koster det norske samfunnet milliarder i helsetjenester og tapt produktivitet.

Norge har forpliktet seg gjennom Verdens helseorganisasjons (WHO) til å redusere omfanget av skadelig alkoholbruk med 10 prosent innen 2025. For å redusere skadelig alkoholbruk må også totalforbruket ned. Det krever en holdningsendring i hele befolkningen. I dag er alkoholbruk så normalisert og selvfølgelig at mange opplever det som vanskelig og ubehagelig å velge alkoholfritt. Det er særlig utfordrende for barn og unge og for alkoholavhengige.

Skal det bli lettere å ta rusfrie valg, må vi alle være med på laget for å få til holdningsendringer. Det burde oppleves som særlig forpliktende av helselederne våre.

Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk. Det forteller meg at altfor mange av dem ikke tar denne helseutfordringen på alvor.

Det er i seg selv en utfordring at offentlige helsekroner svies av på alkohol. Man skulle tro den store turbulensen rundt Norges Idrettsforbunds høye restaurant- og alkoholregninger allerede hadde fått de lederne i helseforetakene til å rydde opp i egne rekker. Det blir enda mer tankevekkende når man ser det i lys av styrets uttalelse av bekymringen for økte kostnader.

Hos NRK i 2017 kan man lese at daværende styreleder Marianne Telle var bekymret for at kuttene skal gå utover det faglige. Selv om helseforetakets alko-kostnader er lommerusk i de enorme budsjettene, gir denne typen pengebruk dårlige signaler nedover i organisasjonen.

Men det tyder også på en manglende bevissthet rundt den rollen som ledere spiller som rollemodeller og omdømmebyggere på helsefeltet.

Vi vil oppfordre helseforetakene til å legge til rette for møter uten servering av alkohol. Det kan sette dem i posisjon som trendsettere både for et mer helsefremmende arbeidsliv og for en mer helsevennlig alkoholkultur.