Dagen etter våknet du med verdens beste følelse. Eller verdens verste. Hvilken, avhenger av hva du var ute etter og hva som skjer videre. Du kan ha hatt en one-night stand eller nettopp funnet mannen eller kvinnen i ditt liv.

Sex kan være et mål og sex kan være middel. Vi kan ha den for spenningen og nytelsens skyld eller den kan være et middel i jakten på kjærligheten. Avhengig av motivet kan sex bli fantastisk eller forferdelig. Om ikke sexen i seg selv så i hvert fall utfallet av den. Kjærlighets- og parforholdsidealet i vår kultur er en viktig underliggende faktor i hva som regulerer vår seksuelle samhandling med andre. Dette innebærer at vi oppfatter sex som best og riktigst om den praktiseres innenfor rammene av et kjærlighetsforhold, og at det å ha sex med partner forsterker og opprettholder kjærligheten. Mange vil derfor mene at sex første kvelden er uforenelig med å bli kjærester etterpå, ettersom det blir å starte i feil ende. Spørsmålet er imidlertid ikke om du skal ha sex eller ei, men når du skal ha den og hvorfor.

Dagfinn Sørensen Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Fra ulike studier vet vi at opp mot syv av ti nordmenn har hatt minst en one-night stand i løpet av livet. Mange har sannsynligvis hatt flere. One-night stands er både mer vanlig og mer sosialt akseptert nå enn før. Dette gjelder for både menn og kvinner, men det er sannsynligvis mer akseptert i de yngre aldersgruppene enn blant eldre. Tidligere var holdningene til det å ha sex første kvelden klart kjønnsspesifikke. Menn som hadde det ble møtt med både aksept og positiv bekreftelse, mens kvinner ble negativt ansett og fordømt. I befolkningen overlag har dette endret seg betraktelig.

Den moderne norske kvinne både anses og anser seg selv som fri til å velge sin egen seksuelle adferd ut fra egne ønsker og behov og mindre styrt av hva andre måtte mene. Samtidig vet vi at flere kvinner enn menn angrer på å ha hatt one-night stands. Menn angrer på sin side mer på å ha latt muligheten fare når den var der. Dog kan det være at kvinner som angrer ikke gjør det på grunn av moralske anfektelser, men på grunn av at sexen ikke ble slik hun ønsket eller ledet til det hun trengte. Og at menn ikke nødvendigvis bare angrer på sexen de gikk glipp av, men den potensielle kjæresten de kunne ha fått. Studier har da også vist at folk gjennomgående anser sine verste frivillige seksuelle erfaringer som de der de egentlig ønsket noe mer, men hvor det bare ble med et one-night stand. Faktisk både menn og kvinner.

Vi kunne i og for seg gjøre et skille mellom «rene» one-night stands og der man har sex første gang man treffes, men i ettertid har flere møter og eventuelt utvikler et forhold. En one-night stand er strengt definert ett enkeltstående seksuelt møte, der partene ikke møtes igjen, verken for sex eller noe annet. Imidlertid virker det som om man i dagligtale bruker dette om hverandre. Uttrykket tilfeldig sex brukes ofte synonymt med one-night stands, men etter min oppfatning er ordet tilfeldig rimelig meningsløst i denne sammenheng. Tilfeldig i forhold til hva? Det er sjelden vi har sex uten at vi på forhånd bevisst eller ubevisst har innstilt oss på at det kan være en opsjon. Det eneste tilfeldige er vel om man i det hele tatt får kontakt med noen som vil ha sex med en akkurat den kvelden eller akkurat hvem det blir.

Om det å ha sex første gangen man treffes har noen innvirkning på sannsynligheten for å utvikle et påfølgende forhold er et sammensatt spørsmål. Utfallet avhenger rimeligvis mest av om motivet for sex var for nytelsens skyld eller om den var et middel i jakten på kjærligheten. Og av at begge parter hadde samme motiv. Holdninger til one-night stands har også stor betydning for utfallet, men ofte på et intrikat vis. Hvilke holdninger man har til hvor akseptabelt det er med sex første kvelden vil i stor grad styre hvilke oppfatninger man har av andre som har slik seksuell adferd. Om man har en negativ holdning til one-night stands vil dette også innebære at man ser negativt på dem som har det og tendere til å tillegge vedkommende grunnleggende negative trekk og egenskaper. Dette vil typisk være at de er overflatiske, upålitelige, egoistiske eller på andre måter noen det ikke er verdt å satse på. Paradoksalt nok kan slike negative oppfatninger av andre som har one-night stands eksistere parallelt med at man selv praktiserer det. Det vil si at en mann som har en one-night stand med en kvinne godt kan ha en positiv oppfatning av både seg selv som person og av sin egen adferd, samtidig som han tillegger henne negative egenskaper. Kvinner kan ha tilsvarende positive oppfatninger av sin egen person og det å ha one-night stands, samtidig som de betrakter menn som har det som bare ute etter sex og som uaktuell som partner for henne.

Dette tilsier at det er større sannsynlighet for at et forhold utvikles etter sex på det første møtet dersom begge parter har generelt positive holdninger til det å ha sex første gang man treffes og ikke tillegger den andre negative egenskaper fordi vedkommende har en slik seksuell praksis. På den annen side er folk flest så fleksible at de justerer sin oppfatning av seg selv og av partner dersom sex første kvelden utvikles til forelskelse, kjærlighet og parforhold etterpå. Sånn sett er vi mennesker rimelig fleksible. Eller umoralske, alt etter hvordan man ser det.

Om du er ute etter noe annet eller mer enn et øyeblikks nytelse og en flyktig forbindelse, bør du dog tenke deg om før du inngår i en seksuell interaksjon med noen du nettopp har møtt. Da bør du ta din egen kjærestetrang på alvor og ser nøye på dine egne holdninger til sex på første treffet. Kanskje bør du rett og slett la være å ha en slik seksuell praksis og være tydelig på at du ikke kun er ute etter sex når du møter noen du liker. Da øker du etter min oppfatning sannsynligheten for at du treffer den rette betraktelig. Skulle du på den annen side være mer pragmatisk anlagt og ta til takke med (fortrinnsvis god) sex om det skulle vise seg å bli med det ene møtet, er natten din.