Debatt:

NRK har gjentatte ganger invitert Kitti til å se serien. Kitti har så langt takket nei

Sveen skriver at Kitti aldri fikk «mulighet til å si nei i rettssalen». Det stemmer ikke, skriver Tone Lein, programsjef i NRK.

Tone Lein og Per Kitti 

meninger

I iTromsø 22. januar hevder Stine Benedicte Sveen at Per Kitti ikke har deltatt i opptakene til dokumentarfilmen «Reindrømmen» frivillig.


Debatt:

Reindrømmen – et åpent brev til NRK

I avisreportasjen i iTromsø 18.01.2019 hevder NRK ved programsjef Tone Lein at Per Kitti har fått anledning til å si nei til Fridjof Kjærengs filmprosjekt tidligere. Han har bare ikke benyttet seg av muligheten.

 

I samarbeid med filmskaper Fridtjof Kjæreng lager NRK en serie basert på samme materiale, med utdypende innhold, og den er betydelig lengre enn filmen. NRK har gjentatte ganger invitert Kitti til å komme til NRK og se serien slik at han forstår hva NRK vil publisere. Kitti har så langt takket nei. Vi håper han ombestemmer seg.


Reportasjen:

To reineierfamilier kjemper om makta på Kvaløya – Vinneren har krav på millionerstatning

Avtalene ble gjort for lenge siden. Millionerstatning står klar på konto. Nå kjemper to siidaer om hvem som skal få pengene og makta i reinbeitedistriktet.

 

Sveen skriver at Kitti aldri fikk «mulighet til å si nei i rettssalen». Det stemmer ikke. Filmingen var godkjent av Kittis advokat på vegne av dem begge, av dommeren og de andre aktørene i retten. Kitti ble også informert direkte. Kitti stilte opp på flere intervjuer over seks måneder, ikke bare noen dager som Sveen skriver. I løpet av denne lange perioden ga han ikke uttrykk for at han ikke ønsket å delta.


TIFF-aktuell film om reindriftskonflikten på Kvaløya: – Filmen er en slags nordisk western

Fridtjof Kjæreng har laget film om nordmannen som tok over et reindriftsområde på Kvaløya. Regissøren fascineres av personer som går sine egne veier og ikke ukritisk lar seg forme av samfunnet de lever i.

 

Kitti snakker flere ganger om nabo-enheten og hvordan de driver reindrift. Det er derfor lite sannsynlig at han ikke forstår at filmen vil dreie seg om konflikten på øya.

Vi mener at kontakten med produsenten over lenger tid og Kittis kommentarer, i tillegg til skriftlig kontrakt, viser at han har fått tilstrekkelig informasjon om prosjektet og gitt et tilstrekkelig samtykke. Kravene til god presseskikk er fulgt. Det betyr at Kitti ikke kan kreve endringer i publiseringen annet enn for faktiske feil. Verken politikere, sportsutøvere eller reindriftseiere kan trekke samtykke i ettertid, fordi de ombestemmer seg.


Ánde Somby mener Kitti kan kreve å klippes ut av «Reindrømmen»

Per Lars Kitti signerte en samtykkeerklæring med filmselskapet bak «Reindrømmen» i 2016. Nå ønsker han å bli tatt ut av filmen, men regissør Fridtjof Kjæreng mener at Kittis samtykke fortsatt gjelder.

 

En viktig serie: «Reindrømmen» er en dokumentarserie om mennesker som lever tett på naturen. Det er en ærlig skildring av et røft og krevende yrke, men som også gir publikum et unikt innblikk i reindrift og det å leve tett på naturen i en av Norges største byer.

Serien skildrer hvordan en tradisjonsrik livsførsel påvirkes i møtet med det urbane. «Reindrømmen» vil kunne gi et nasjonalt publikum ny kunnskap og danne grunnlag for refleksjon rundt mange temaer, for eksempel om hvordan vi skal forvalte naturressursene våre i fremtiden.


Per Lars Kitti forlanger å bli klippet ut av «Reindrømmen»:

– Filmen er bare tøv

TIFF-aktuelle «Reindrømmen» handler om en konflikt mellom to reindriftsområder på Kvaløya. Nå krever den ene parten at han blir fjernet fra filmen.

 

Dokumentaren belyser også konflikten mellom reindriftsnæringen og vindmølleutbyggere – en type konflikt som neppe er unik for vårt område.

Det har vært betydelig offentlig interesse rundt konflikten på Kvaløya, med mediedekning fra rettssaker, vindmølleutbygging og også spørsmål om driftsform. Derfor er det nødvendig og viktig for NRK å belyse denne saken, slik at seere og lesere kan sette seg inn i saken og gjøre opp sin egen mening. Dette faller inn under NRKs plikter som allmennkringkaster.


«REINDRØMMEN»:

Ondt blod på Kvaløya

På Kvaløya utspilles et drama hvor gammel og ung reindriftskultur kolliderer. Filmskaper Fridtjof Kjæreng tar et dypdykk ned i konflikten, og viser med «Reindrømmen» at det er mye ondt blod mellom partene.

 

Reindrømmen kommer på NRK1 og NRK TV 4. mars og er en serie på seks episoder.