Jeg vil gjerne rette et ekstra søkelys på innlegget til Kjell Sundfær, i begge avisers lørdagsutgave 26.01.19:  ”Brukeravgift kontra skatt på bilbruken”. Her foretas det en ryddig fremstilling av den politiske saksgang omkring bruk av bompenger og andre ”triks”. Ingen i den politiske ledelse i kommunen, ikke en gang i Senterpartiet, bor i grisgrendte strøk og avgjørelse omkring bompenger inn til Tromsø sentrum bærer derfor så absolutt preg av dette.

Sundfær siterer også samfunnsøkonom i Civita,  Steinar Juel: ”Når bompenger i hovedsak brukes til å finansiere kollektivtransport, sykkelveier m.v. og ikke veiene de kreves inn fra, er dette i realiteten skatt og ikke brukeravgift.”

Som bompengemotstander er dette et utsagn som gjør meg ”høystemt”. Ja, utsagnet til Steinar Juel er rett og slett ”gospelsk”!

”Go, tell it on the mountain! Over the hills and everywhere…”. Rop det ut over Tromsøysundet! Rop det ut over Tromsø by:  Dette er bare enda et ”triks” for å få oss bilbrukere til å betale enda mer til stat og kommune, -uavhengig av om du kaller det skatt eller avgift, uavhengig om du kaller bompenger eller GPS-tracking!

For som Sundfær så korrekt fremstiller det:  Pengene går ikke til vedlikehold av veier eller til bygging av nye veier. Hadde pengene av alt vi bilister har betalt i diverse avgifter for bil og bruk av bil opp i gjennom årene virkelig gått til veiene, så hadde vi i dag ikke hatt et etterslep på ca 20 år for vedlikehold av veier i Norge!

Det manglende vedlikeholdet merkes vel først og fremst på veiskuldrene der ”monstertrailerne” etter hvert presser de ned. Og enda er ikke de ”virkelige monstertrailere” tatt i bruk på veier i Norge, de ”to-leddede” som brukes til tømmertransport i Sverige og Finland. Jeg kan godt tenke meg at oppdrettsnæringa, med sine ”økonomiske muskler” og ”politiske nettverk”,  i en relativt nær fremtid får dispensasjon til å bruke disse til transport av sine produkter ut av Nord-Norge. Da er det vel knapt privatbiler som tør å bruke disse veiene.

Og kanskje er det også hensikten ?