Ved Stortingets vedtak av 21 november 2018 ble det besluttet at vanndirektivets bestemmelser (EUROPAPARLAMENTS- OG RÅDSDIREKTIV 2000/60/EF av 23. oktober 2000 om fastsettelse av rammer for fellesskapstiltak for vannpolitikk) skulle innføres som norsk rett.

Regelen trådte i kraft 14. desember 2018. Hjemmelen for vanndirektivet er nedfelt i naturmangfoldsloven av 19 juni 2009 nr. 100 § 26 a.

Ved innføringen av vanndirektivet har Norge sluttet seg til formålet med direktivet som er slik formulert:

Artikkel 1: «Formålet med dette direktiv er å fastsette en ramme for vern av … kystvann … for å … sikte mot styrket vern og forbedring av vannmiljøet, blant annet gjennom spesielle tiltak for gradvis reduksjon av utslipp og … opphør eller utfasing av utslipp».

Etter dette er det kun mulig å iverksette tiltak som reduserer utslipp. I Repparfjorden gjør norske myndigheter det motsatte. I stedet for å utfase utslipp til vel fungerende økosystemer som er godt dokumentert av blant annet Havforskningsinstituttet, vedtar Regjeringen å ødelegge livet i fjorden.

Dette kan ikke betegnes som annet enn et eklatant brudd på vanndirektivet.

I og med at direktivets bestemmelser nå er implementert norsk rett betyr dette at rettsbruddet omfattes av EFTAs overvåkingsorgan ESA. Jeg vil anbefale de organisasjoner som arbeider mot dumping av gruveavfallet i fjorden å klage regjeringens vedtak inn for ESA.