Trygdeoppgjøret som alle pensjonistene i Norge er berørt av, blir først vedtatt 21. mai. Imidlertid ser det ut til at dette oppgjøret for pensjonistene blir svært dårlig da det ikke vil bli noen reallønnsstigning. Med andre ord vil det bli et 0-oppgjør. Årsaken er at for pensjonistene skal lønnsveksten på 3,2 prosent reduseres med 0,75 prosent. Det betyr at pensjonen skal økes med 2,3 prosent brutto. Teknisk beregningsutvalg har beregnet at prisstigningen i 2019 vil bli på 2,4 prosent. Det betyr at prisene stiger like mye som pensjonen skal økes med fra 1. mai.

Når prisene stiger like mye som pensjonen øker med betyr dette at det ikke er noen reell økning av pensjonen slik at det er et nulloppgjør for pensjonistene dvs. at pensjonen står helt stille og gir ingen kjøpekraftsbedring.

Dette er både uheldig og kritikkverdig da dette har foregått over flere år.

Underreguleringen av pensjonene har foregått over 4 år fra 2015. Dette er et stort misforhold sammenlignet med det som har foregått med ordinære lønnstakere.

Etter vår oppfatning må reguleringen av pensjonen skje på en slik måte at det gir den samme rettferdige forbedringen av kjøpekraften som de ordinære lønnstakerne har fått de siste 4–5 årene. Det er ingen grunn til at pensjonistene som gjennom mange år har bidratt til dannelsen av den norske velferdsstaten, nå ikke skal få dra nytte av de godene som de gjennom et langt og strevsomt arbeidsliv har skapt grunnlag for.

Tromsø Senior Høyre mener at regjeringen som har parlamentarisk flertall på Stortinget, nå må sørge for at pensjonistene får sin rettmessige andel av velferdsutviklingen i landet. Vi registrerer at opposisjonen på Stortinget anført av Arbeiderpartiet nå tar til orde for at pensjonistene må likestilles med lønnstakerne og at dette er et rettferdig krav fra de mange sliterne i norsk arbeidsliv. Dette er positivt.

Tromsø Senior Høyre anmoder nå Høyre i regjering og på Stortinget sammen med sine samarbeidspartnere å sørge for dette fra og med trygdeoppgjøret 2019.

Noe annet vil være både kritikkverdig og svært uheldig i et valgår og bli lagt godt merke til.