Kommentaren:

Oi! Er sommeren over allerede?

meninger

Tidligere i uken meldte meteorologene at det skulle bli 22 grader og knallvær til helga. Fredag innrømmet de imidlertid at de tok skammelig feil. Dystre tanker melder seg umiddelbart. Betyr dette at sommeren rett og slett er over for i år?

Her hadde jeg planlagt en hyggelig avslutning på uka med en utepils på Skarven. Det var til og med gjort avtale med venner om å møtes. Også får vi denne meldingen i fleisen. Hvorfor ga de oss en feilaktig gladnyhet så sent som dagen før? Dette er jo svindel. Tittelen på de ansatte ved Vervarslinga i Nord-Norge burde fremover endres til «meteorolyg».

Det har ulmet lenge, og hvis irritasjonen over meteorologfaget slår ut i revolt, må hemmelig adresse og vitnebeskyttelse til for å forhindre at husene til dem som gir oss disse spådommene blir brent ned. Hadde leger tatt så mye feil, ville de for lengst mistet løyvet.

Været er i seg selv nok til å drive deg til vanvidd. Forrige gang jeg hadde utepilsplaner var det slik kø ved baren at da jeg omsider kom ut igjen, var de første regndråpene i anmarsj.


Kommentaren:

Den nye flyskammen

Ett av nyordene jeg har kommet over i 2019 er «flyskam». Godt at noen omsider tar bladet fra munnen, og sier fra om hvor elendig maten på fly har blitt.


Det konstant skiftende været er noe vi nordlendinger er vant med, men slik er det ikke alle steder. En bergenser fortalte meg en gang hvordan man kunne spotte hvem som var fra Bergen, og hvem som ikke var det. Når det kom et skybrudd, stilte alle som kom utenbys fra seg under tak, for å vente på at regnet skulle stoppe. Bergensere gjorde aldri slikt – de visste at det aldri ga seg, når det først hadde startet.

I Nord-Norge kan man, som nevnt, risikere at været har snudd innen man har fått pilsen i hånda, så kanskje hadde det, av den grunn, gitt mer mening å servere i 0,2-litersglass. På riktig kinkige dager, vil selv et schnapps-glass med øl være for mye å tylle i seg før sola hadde gått bak en sky igjen.

Utepils skal vi imidlertid ha, om det er aldri så ulogisk. Jeg er nesten overrasket over at Mack ikke har lansert et pilsglass med påmontert polvott. Så kaldt som det er når vi sitter der og klamrer oss til glasset, er jeg sikker på at det hadde blitt en kjempehit. Det har også kommet forslag om at Skarven skulle tilsette litegrann frostvæske i ølet, slik at det lot seg gjøre å drikke ute rundt pinsetider.

Hvilket annet sted på jord ville man kommet på et eget uttrykk for hvilket elendig vær man får midt i juni? «Pinseria» er imidlertid, for dem som ikke kjenner til det, en betegnelse på de obligatoriske snø- og sluddbygene man pleier å få i pinsehelga.

Sommerlystfestivalen har hatt elendig vær absolutt alle gangene den har vært arrangert. Navnet «sommerlyst» blir en slags ironisk påminnelse om hva man trodde man skulle få.

Et annet totalt misvisende navn er «Midnight Sun Marathon». Løperne flyr inn fra fjerne himmelstrøk, år etter år, i håp om å se dette fantastiske midnattsol-fenomenet. Etter 30 år har det ennå ikke vist seg. Det er ikke lenge før Forbrukerrådet mener det har vært nok falsk reklame, og insisterer på navneendring til Midnight Rain Marathon.


Kommentar:

Nå må vi forte oss å melde Norge inn i EU

6 snakkiser etter EU-valget, for deg som bare er litt interessert.


Selv om det hviler en forbannelse over pinseværet, er det ikke akkurat godvær i perioden før heller. I Tromsø ville man gjettet at Kristi Himmelfartsdag var til minne om at Jesus ikke gadd skitværet lenger, og dro til himmelen. Ronny Trælvik forteller i en av sine bøker om en mann som gikk til postkassen for å hente trygdesjekken, og ble værfast.

Folk som er vokst opp andre steder tror ikke helt på oss når vi forteller hvor ille været faktisk er. Jeg har en engelsk kone som greide å få sin første ferieuke i landsdelen til å sammenfalle med perioden da vi hadde snittemperatur på 28 grader, og hvor toppmålingen var på hele 33.

Da det for fire år siden dukket opp et jobbtilbud i Tromsø, var hun derfor ivrig pådriver for at vi skulle flytte – selv om jeg hadde advart om at slikt vær aldri kom til å inntreffe igjen i vår levetid. Hun kan likevel ikke nekte for at hun føler seg lurt. Været i Nord-Norge kan være en sleip jævel.

I små øyeblikk glemmer hun fortsatt hvor vi bor. Denne morgenen kom hun for eksempel med forslag om at vi burde skaffe oss utendørs jacuzzi. Jeg fikk imidlertid stanset de planene ved å forklare at vi da måtte investere i en snøfreser først, slik at vi fikk måket den frem – i mai.


Kommentar:

Fiskedøden nærmer seg Tromsø

Oppdrettsnæringa stålsetter seg for den mørkeste epoken på nesten 30 år. Dødsalgen er nemlig tilbake igjen.