Debatt

God sommer – eller?

Sommer og ferietid, late dager i solen sammen med familie og venner. Ikke alle har det slik.

  Foto: Gorm Kallestad

meninger

Ensomhet er en følelse av å være alene, å være uten kontakt med andre, en følelse av ikke å bli sett. Og noen vil oppleve denne følelsen like sterkt selv om de er sammen med andre. Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten.

15.000 ganger i juli i fjor snakket Kirkens SOS med mennesker om ensomhet, eller mangel på noen å prate med. Historiene vi hører forteller om ensomhetens mange ansikt. 15.000 telefonsamtaler gir oss et innblikk i hva som er bak fasaden.

Det såre og unevnelige som ingen får høre, men vi hører. Vi hører om de som ikke har råd til ferie, eller ikke har noen å være sammen med. Vi hører om de som sliter med angst. Vi hører om de som mister tilgang til helse- og psykologtjeneste fordi det er ferie. Vi hører om de som ikke tør kle av seg.

Vi hører om de som ikke vil ødelegge sommerstemningen for andre ved å fortelle at de vil dø. Vi hører om de som mister favorittprogrammene på TV. Vi hører om de som føler de ikke passer inn i sommerstemningen. Vi hører 15.000 historier fra ekte mennesker om hvordan de egentlig har det.

Og alle har behov for å snakke om hvordan vi egentlig har det. Vi i Kirkens SOS tror ikke sommeren blir noe dårligere om den også gir rom for å snakke om det vanskelige livet. Forskning har vist oss at det er de helt unge og de eldre som sliter mest med ensomhet. Kanskje vil en god prat bidra til at sommeren føles litt lysere for noen? Som hverandres medmennesker har vi et felles ansvar om å bekjempe ensomhet. Det høres kanskje vanskelig ut, men noen ganger handler det først og fremst om å tørre å være ærlig og å tørre å lytte.

Ensomhet er også en del av livet. Dersom du er ensom er det først når du våger å invitere andre inn i din sårbarhet, at andre har mulighet til å være der for deg.

Er du noen gang ensom? Du er ikke alene. De fleste har kjent litt eller mye på det. Våg å vise hvordan du egentlig har det – og dersom det ikke er et alternativ, kan du alltids kontakte oss i Kirkens SOS på tlf: 22 40 00 40.

Hos oss er det alltid noen på vakt hver time, dag og natt, også hele sommeren.