Debatt:

Ingen bør føle skam

Ved å gjøre flyreiser til noe skambelagt, risikerer vi at det vil virke mot sin hensikt, mener Kent Gudmundsen (H).

Bør ikke skamme seg: Kent Gudmundsen (H) er imot alt som heter flyskam.  Foto: Ronald Johansen

meninger

Vi bor i et langstrakt land med mye flott natur. Turist i eget land er derfor noe flere nordmenn bør tenke på.

Flyskam bør imidlertid ingen familier og enkeltpersoner føle på om de velger å legge en ferieuke til Syden.


Erna Solberg mener nordmenn kan fly uten skam

Statsminister Erna Solberg (H) skammer seg ikke når hun er ute og flyr. Hun synes nordmenn skal få dra på sommerferie uten flyskam.

 

Flytrafikken står for 1,25 prosent av utslippene våre. Selvsagt må flere også her tenke igjennom om flyreisen er nødvendig. Men ved å gjøre flyreiser til noe skambelagt, slik noen partier tar til orde for, risikerer vi at det vil virke mot sin hensikt.

Føler folk på avmakt og irritasjon over å bli pålagt skam, kan det gjøre terskelen for å ville bidra til klimakutt enda høyere. Det kan være gode grunner til at fly er det eneste aktuelle fremkomstmiddelet i noen tilfeller.


Flyskammen ser ikke ut til å påvirke oss: Flere til utlandet i høstferien

Til tross for en liten nedgang i utenlandsreiser planlagt i sommer viser historien at flere bestiller tur i siste liten. Samtidig skal flere reise utenlands i høstferien enn i fjor.

 

For oss i distriktene er heller ikke alternativene så mange og de færreste, uavhengig av bosted i Norge, vil synes en mange dagers togreise ville være hakket vel krevende med en hel familie på slep og noen dyrebare friuker til rådighet.


Kommentaren:

Norge har ikke råd til tog

Fordi vi er blakke når det kommer til valutaene visjoner og vilje. Penger har vi jo mer enn nok av.

 

Skal vi få til det grønne skiftet må det være enkelt og lønne seg å velge grønt. I praksis betyr det at du velger å kjøpe elbil fremfor fossilbil fordi du ser at den fungerer minst like bra som en fossilbil, og at det lønner seg for deg økonomisk.

De store klimakuttene får vi til gjennom at det blir dyrere å forurense, elektrifiserer mer av det som i dag har store klimagassutslipp, bruke teknologi til å få alle transportmidler over på grønn energi, finner alternativer til plast og utvikler flere fornybare energikilder. For å nevne noe.


Kåseri:

«Ferienes uunngåelige forbannelser»

I år skal det ferieres på sparebluss. De neste månedene blir det teltferie på sykkel, hvor medbrakt flatbrød og vann fra springen blir eneste kostholdet.

 

Slike grep gjør at næringslivet for eksempel velger videokonferanser fremfor fysiske møter fordi det er lønner seg å droppe flyreisen. Du kan få med deg folk på den grønne omstillingen uten å pålegge dem skam.

Slik får vi til klima- og miljøvennlige endringer i samfunnet og hverdagen vår som er bærekraftig.


Nord-Norgebanen kan redusere årlige klimautslipp med 100.000 tonn

Jernbanedirektoratet har laget et miljøregnskap i utredningen om tog i nord.

 

Det bør være en tanke, neste gang noen mener skam er det beste virkemiddelet for å få flere til å tenke positivt og være med på det grønne skiftet.