Kommentaren:

Har du hørt den om harstadværingen som klagde på at Facebook ville nekte ham å promotere en voldsdømt rasist?

Hva med den om han som ville bombe Iran og lage norske asylmottak i Afrika? Ja, det høres virkelig ut som oppspillet til en særdeles dårlig vits. Dessverre er det et langt mer alvorlig bakteppe enn som så.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen er i fri dressur igjen, skriver iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

meninger

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen er i fri dressur igjen, og når han for første gang i historien vil tilby noen politisk asyl i Norge, velger han seg altså Tommy Robinson – en flere ganger voldsdømt, engelsk rasist – som på grunn av utspillene sine er utestengt fra flere sosiale medier. Mannen er attpåtil så ekstrem at han i 2018 ble dømt til 13 måneder i fengsel av britiske myndigheter på grunn av sine hatefulle ytringer. Det er også som følge av utspill om Tommy Robinson at Per-Willy har fått en melding fjernet av Facebook.

Tommy Robinsons egentlige navn er Stephen Christopher Yaxley-Lennon. Psevdonymet hentet han imidlertid fra et sentralt medlem i den voldelige hooligan-gruppa «Men In Gear», tilknyttet fotballklubben Luton Town – en klubb Yaxley-Lennon for øvrig også er supporter av. I 2009 deltok Robinson i etableringen av den høyreekstreme protestgruppa English Defence League (EDL), som han ledet fram til 2013. Gruppa er i hovedsak hatske motstandere av islam, og har siden inspirert lignende grupper til å starte andre steder i Europa, også i Norge.

Robinson er en rekke ganger blitt arrestert av britisk politi og dømt av rettsvesenet, både som fotball-hooligan og ytre høyre-aktivist. Selv hevder han seg politisk forfulgt av britiske myndigheter. Han er, i likhet med Info Wars-leder, Alex Jones, blant dem som har vært så ekstreme i sine ytringer at flere sosiale medier har stengt dem ute.

La oss starte med det prinsipielle. Er det uproblematisk at et privat firma som Facebook sensurerer politiske utspill? Nei, det er absolutt problematisk. Som Mediablikk melder på Twitter: «Det er ikke Facebook og Google som skal regulere ytringsfrihet og personvern her i landet. Men hvor er opprøret mot de internasjonale gigantene?»

Til medienettstedet Kampanje melder Facebook at de fjerner alle innlegg som støtter «farlige personer». «Da forsvinner vel alle innlegg som støtter Mark Zuckerberg også?», melder Mediablikk syrlig. Hvis Amundsen hadde sendt et debattinnlegg med samme innhold til vår avis, ville vi trykt dette? Ja, iTromsø har betydelig høyere takhøyde enn Facebook. Hvorfor er da Facebook plutselig så mye strengere enn tradisjonelle medier?

Egon Holstad og iTromsø har selv blitt sensurert på Facebook – rett nok på grunn av et plateomslag i artikkelen «Dette er tidenes 10 verste platecover», men likevel. Holstad fikk en ukes karantene og utestengelse fra nettstedet. På samme måte har forfatter Tom Egeland og journalist Kjetil Rolness blitt det – også de på grunn av et bilde som viser for stor grad av nakenhet. Rolness, faktisk, fordi han delte artikkelen Egon Holstad hadde skrevet. Tradisjonelt har Facebook også vært mer redd for naken hud enn rasister.

Er det ett sted det har vært fritt fram for å være rasist, så er det jaggu Facebook. Under navn som «Vi som liker kirkene – og kulturarven», «Vi som ønsker lukkede asylmottak i Norge», «Fedrelandet viktigst», «Aldri mer Arbeiderpartiet» og «Hege Storhaugs tilhengere» får de boltre seg fritt, sammen med andre likesinnede – og tømme sin edder og galle om «muslimproblemet», totalt uforstyrret. Ytterliggående høyresider som HRS, Resett og Document bruker alle Facebook som sin primære spredningskanal for sine artikler.

Selv om de største sosiale mediekanalene har begynt å stramme inn, foregår det meste uforstyrret på Facebook. Så hvorfor har de plutselig valgt å sensurere Per-Willy Amundsen? Sannheten er at det hele fremstår svært iscenesatt. Allerede i teksten som introduserte innlegget, skriver Amundsen at han nok vil bli sensurert. Men når dette tydeligvis ikke gikk av seg selv, henvender den høyreradikale «avisa» Resett (som Amundsen selv har støttet i tykt og tynt i offentligheten) seg til Facebook for å spørre om det ikke bryter med retningslinjene deres, og nærmest trygler om at Amundsen skal bli sensurert. Og «Bingo!», der oppnådde Per-Willy det han ønsket – å kunne ta på seg offerrollen som «kneblet i sosiale medier».

Amundsen hevder sågar at han har blitt oppringt av Facebook. Hvorvidt dette stemmer, vites ikke, men i så tilfelle må han være den første Facebook-brukeren i historien som får telefon derfra om noe han skriver. Sett utenfra, forekommer det nesten like naivt som jenta som fikk politiet på døra, etter at hun hadde brukt et naziflagg som gardin. Hun hevdet at hun bare hadde tatt noe som lå der, for å dekke for sola. Nå skal jeg på ingen måte hevde at Amundsen er nazist, men i likhet med gardinen, var utspillet hans en styrt provokasjon – for å få til en sensur, som man kan gjøre et politisk poeng av.

Det hylende ironiske er at Amundsen hevder seg sensurert etter selv lenge å ha drevet mediesensur. Han boikottet iTromsø over en periode, og truet før dette med det samme overfor Nordlys. At han prøver å replisere Trumps krig med mediene, virker åpenbart. Det er for øvrig ikke det eneste området hvor han vil følge presidenten. Samme dag som Facebook sensurerte Amundsens innlegg, kom han med utspill om at Norge burde være med hvis USA bombet Iran. Han mente at vi heller ikke var pålagt å følge noen FN-resolusjon, for å gjøre noe slikt.

Før du konkluderer med at Per-Willy bare kommer med tilfeldig svada, bør du ta med at det er en hensikt bak – og den er alt annet enn god. Med Frp-oppslutning på det laveste nivået på 20 år, og ingen nyankomne asylsøkere å demonisere, får Per-Willy en plutselig rørende omtanke for en voldsdømt rasist. Tilfeldig tidspunkt? Neppe. Utspillet fungerer som en markør overfor dem på ytre høyre, og er konstruert for å oppildne den mest brungrumsete delen av velgerne. Når dette kommer samme dag som utspillet om å bombe Iran, er det noen som er desperat etter å få mobilisert disse.

Det er bare en uke siden justisminister Jøran Kallmyr (Frp) advarte mot å redde druknende båtflyktninger. Dette er lyden og synet av Frp som sliter på meningsmålingene. Mye tyder på at det bare blir villere fra den kanten, jo nærmere valget vi kommer. Hva blir det neste? At asylmottakene du før ville ha i Afrika heller bør plasseres på månen? Eller kanskje vi burde replisere Trumps barneleire ved grensen?

Da vil nok velgerne komme løpende, Per-Willy.