Fra sidelinja:

Bibliotekene er noe av det fineste med Tromsø

Noe av det aller fineste med å bo i Tromsø er de flotte bibliotekene som vi har i byen vår.

FUNGERER: Bibliotektjenester er ett av få områder hvor Tromsø gjør det bra i sammenlikning med andre storbyen i landet, skriver spaltist og bibliotekentusiast Jonas Stein.   Foto: Trond Thomassen

meninger

I Innbyggerundersøkelsen fra 2015 svarte hele 95 prosent av de spurte fra Tromsø at bibliotekene i byen leverte gode tjenester. Dette var også et av få områder hvor Tromsø gjorde det best blant storbyene i Norge. Vi bruker mye tid på å lese og skrive om det som ikke fungerer. Det er viktig det, men det er også greit å noen ganger snakke om det som er flott og tenke på hvorfor det er fungerer så bra.

Hvis vi ikke hadde hatt bibliotek ville det helt sikkert blitt bråk om noen foreslo å innføre dette konseptet. Skal kommunen betale millioner for at noen skal låne bøker gratis? Kan ikke folk betale for sine egne bøker? Hva med rettighetene til forfatterne og forlagene som har produsert kunsten? Hva med dem som vil lese bøker i distriktene? Kan ikke private aktører bygge bibliotek? Uansett ville det i Tromsø ha endt opp i en lokaliseringskamp som ville ført til at biblioteket uansett aldri hadde blitt realisert.

Det høres kanskje fjernt ut, men da det nye biblioteket ble vedtatt i Fokuskvartalet skjedde det med kun tre stemmers overvekt i Tromsø kommunestyre. Argumentene mot å flytte biblioteket fra Storgatbakken til det nye rådhuskvartalet var mange av dem som nevnt ovenfor. Personlig har jeg mange gode minner fra det gamle biblioteket i Storgatbakken. Jeg vet ikke hvor mange hundretalls timer jeg har brukt der i min barndom på å finne nye bøker i serien «Historien om», gamle Poirot-klassikere og ikke minst Tintin-tegneserier.

Jonas Stein, valgforsker, 

 

Jeg var så glad i biblioteket, at da mine medelever på ungdomsskolen søkte praksisuker på Nordlys, Bladet Tromsø eller UiT, søkte jeg meg til barnebiblioteket i Storgatbakken. Det var to fine uker der, men som resten av Tromsøværingene angrer jeg ikke på at biblioteket ble flyttet til Grønnegata. De som var imot da snakker imidlertid ikke så høyt om deres motstand den dag i dag.

Man kan tro at tilfredsheten med biblioteket bare handler om bygg. Selvsagt er bygg viktig, men som vi alle vet så trumfer et godt innhold et pent ytre. Suksessen til bibliotekene handler kanskje i aller mest grad om hvor flinke de har vært til å gi det gamle, trauste og musestille biblioteket et innhold og en form tilpasset vår tid.

Det offentlige er ikke alltid kjent for å sette brukeren i fokus, men det glemmer de aldri på biblioteket. Ofte gis Skatteetaten eller Vinmonopolet ros for å være gode eksempler på vellykket modernisering i det offentlige, men bibliotekene er på høyde og vel så det. Tenk på hvor forskjellig det er å være på i rådhuskvartalet i forhold til det som lå i Storgatbakken?

Et eksempel på hvordan biblioteket forener den gamle boktradisjonen med ny teknologi er sommerens lesekampanje sommerles.no rettet mot skolebarn. Jeg er generelt sett litt skeptisk til kampanjer, men som en mange tusen foreldre har blitt bevist det motsatte denne sommeren. Sammen med min datter på 6 år, har vi lest en haug med bøker, lånt nye bøker og jublet over små virtuelle premier på nettsiden og ikke minst de fysiske premiene som man får på biblioteket. At det i sommer har blitt litt mindre krim og biografier på meg, og litt mer enhjørninger og rosa vampyrer får så være.

Et annet eksempel er bokhylla.no, hvor Nasjonalbiblioteket har gjort alle bøker utgitt før 2000 digitalt tilgjengelig. Rett og slett genialt. Spesielt hvis det er en vrien bok man vil ha tak i eller det bare er en liten del man vil ha lest.

I Tromsø er vi så heldige at vi ikke bare har et godt folkebibliotek (hovedbiblioteket og filialene i Kroken og Tromsdalen), men vi har også et utmerket universitetsbiblioteket (UB). Det har vært som et annet hjem for tusenvis av studenter opp igjennom årene, men biblioteket er også åpent for byens øvrige befolkning. Det er en av mange gode grunner til å sette seg på bussen til Breivika.

Er det slik at alt bare er fryd og gammen? Selvsagt er det ikke det. Ifølge SSB gikk boksalget ned med 14 prosent fra 2016 til 2017. Statistikk fra Forleggerforeningen viser at trenden fortsetter inn i 2019. Folk leser mindre bøker og konsumerer mer andre typer medier (film, serier, spill, Facebook osv.). Et bibliotek som bare baserer seg på utlån av fysiske bøker vil nok slite fremover. Men hvis biblioteket husker på hvem de er til for, og vi andre husker å sette pris på de fine bibliotekene våre er jeg sikker på at det er mange som får flotte opplevelser på bibliotekene i Tromsø.

God boksommer!