iTromsø mener:

En prøvelse for kriseberedskapen

Tykk, sort og giftig røyk fra brennende dekk og bildeler la seg som et tykt teppe over Tromsøya etter at det fredag oppsto brann hos Atracco Tromsø.

  Foto: iTromsø-tipser

meninger

Selv timer etter den verste delen av brannen og røykutviklingen hadde gitt seg, kunne man kjenne den stikkende lukta flere kilometer unna brannstedet.

Mens de første meldingene om brannen på Skattøra tikket inn, flokket skuelystne til området ved Atracco Tromsø, tidligere kjent som Troms bildelsenter. Tilsynelatende uten å forstå faren.

Det er helt naturlig å ønske å finne ut hva som foregår under slike store hendelser – men det var slettes ikke ufarlig å ferdes utendørs fredag. Avgassene fra brannen inneholdt blant annet karbonmonoksid og cyanid.


Brannen på Skattøra: – Røyken inneholdt cyanid og karbonmonoksid

Kommunen sier varslinga var vellykket, men at ikke alle mottok beskjeden om at faren var over.

 

Brannen ble en prøvelse for kriseberedskapen i Tromsø. Rundt 66.000 innbyggere ble varslet om faren via tekstmeldinger.

«Alle bes holde seg inne og lukke vinduer og dører til annen beskjed er gitt», var beskjeden fra Troms politidistrikt via kommunens varslingssystem mens røyken lå tykt over øya.


Brannen på Skattøra slokket

Brannvesenet forlot stedet lørdag morgen.

 

Oppfordringen fra politiet og kommunen spredte seg raskt videre via både sosiale medier, men også hos folk som ringte sine nære for å forsikre seg om at de var innendørs og at lukene var skalket.

Varslingssystemet har også tidligere vært brukt, men i mer trivielle saker. En av etatene som bruker det regelmessig er faktisk Vann- og avløp, som sender ut lokaliserte driftsmeldinger når vannet stenges.

Nå fikk kommunen brukt systemet i stor skala der nesten samtlige innbyggere fikk informasjon. Kommunen advarte også via nettsidene og i sosiale medier. Som kommunikasjonssjef Pål Jakobsen påpeker overfor iTromsø, kan man ikke nå alle i én kanal.


Se bildene fra brannen på Skattøra

Tykk kraftig røyk dekket Tromsøya etter brann på Skattøra sent fredag ettermiddag. Politiet ba folk holde seg innendørs og lukke dører og vindu.

 

Tilsynelatende fungerte systemet bra under utsendingen av den første meldingen, og nødetatene fikk brukt mer av tiden sin på det viktige slokkings- og sikringsarbeidet ved brannstedet. Et arbeid som pågikk langt ut i morgentimene lørdag.

Det er dog bekymringsverdig at den andre meldingen sendt ut gjennom kommunens system – om at det nå var trygt å ferdes ute – ikke kom fram til alle innbyggerne. I tillegg varierte det med flere timer når meldingen tikket inn hos mottakerne.


Daglig leder på nedbrent verksted: – Skjønte omfanget da jeg så røykskyen

Bjarte Kaldestad sier materielle skader ikke er så viktig, når det gikk bra med ansatte. Nå berømmer han nødetatenes innsats.

 

– Vi har registrert at ikke alle fikk den andre meldinga fra politiet. Det må vi naturligvis undersøke nærmere, sier kommunikasjonssjef Pål Jakobsen til iTromsø.

Teknologien bidro nok til at mange holdt seg trygge innendørs. Men hva som gikk galt med den andre meldingen fra politiet bør utredes. Vi kan ikke risikere at livsviktige beskjeder ikke når fram til innbyggere på grunn av en systemfeil.