Selv timer etter den verste delen av brannen og røykutviklingen hadde gitt seg, kunne man kjenne den stikkende lukta flere kilometer unna brannstedet.

Mens de første meldingene om brannen på Skattøra tikket inn, flokket skuelystne til området ved Atracco Tromsø, tidligere kjent som Troms bildelsenter. Tilsynelatende uten å forstå faren.

Det er helt naturlig å ønske å finne ut hva som foregår under slike store hendelser – men det var slettes ikke ufarlig å ferdes utendørs fredag. Avgassene fra brannen inneholdt blant annet karbonmonoksid og cyanid.

Brannen ble en prøvelse for kriseberedskapen i Tromsø. Rundt 66.000 innbyggere ble varslet om faren via tekstmeldinger.

«Alle bes holde seg inne og lukke vinduer og dører til annen beskjed er gitt», var beskjeden fra Troms politidistrikt via kommunens varslingssystem mens røyken lå tykt over øya.

Oppfordringen fra politiet og kommunen spredte seg raskt videre via både sosiale medier, men også hos folk som ringte sine nære for å forsikre seg om at de var innendørs og at lukene var skalket.

Varslingssystemet har også tidligere vært brukt, men i mer trivielle saker. En av etatene som bruker det regelmessig er faktisk Vann- og avløp, som sender ut lokaliserte driftsmeldinger når vannet stenges.

Nå fikk kommunen brukt systemet i stor skala der nesten samtlige innbyggere fikk informasjon. Kommunen advarte også via nettsidene og i sosiale medier. Som kommunikasjonssjef Pål Jakobsen påpeker overfor iTromsø, kan man ikke nå alle i én kanal.

Tilsynelatende fungerte systemet bra under utsendingen av den første meldingen, og nødetatene fikk brukt mer av tiden sin på det viktige slokkings- og sikringsarbeidet ved brannstedet. Et arbeid som pågikk langt ut i morgentimene lørdag.

Det er dog bekymringsverdig at den andre meldingen sendt ut gjennom kommunens system – om at det nå var trygt å ferdes ute – ikke kom fram til alle innbyggerne. I tillegg varierte det med flere timer når meldingen tikket inn hos mottakerne.

– Vi har registrert at ikke alle fikk den andre meldinga fra politiet. Det må vi naturligvis undersøke nærmere, sier kommunikasjonssjef Pål Jakobsen til iTromsø.

Teknologien bidro nok til at mange holdt seg trygge innendørs. Men hva som gikk galt med den andre meldingen fra politiet bør utredes. Vi kan ikke risikere at livsviktige beskjeder ikke når fram til innbyggere på grunn av en systemfeil.