Debatt:

Dette kan kommunen gjøre for å hindre plast i naturen

Ragnhild Berg Nilsen i Høyre kommer med forslag på hva som bør gjøres for å forhindre forsøpling i havet.
meninger

Havet dekker 71 prosent av jordens overflate. Det er et matfat, hjem til mellom 1 og 10 millioner ulike arter, en transportåre, en arbeidsplass og det fanger 95 prosent av den globale oppvarmingen. Som de nordlendingene vi er vet vi hvor viktig det er å ta vare på havet. Likevel er trues det daglig av avfall, forurensning og overbeskatning.

Hvert år dumpes det 8 millioner tonn plast i havet. Innen 2050 er plastforsøplingen forventet å bli fired det vil da være mer plast enn fisk i havet. Tromsø kommune er omringet av hav, og havet har til alle tider vært en svært viktig del av kommunen. Da skulle det bare mangle at vi også gjør vårt for å ta vare på det.


Solberg fikk se skrekkscener på fuglefjell

Statsminister Erna Solberg (H) kom til Runde fuglefjell med en gladnyhet. Kort tid etterpå fikk hun se en død fugl, hengt i sitt eget plastrede.

 

Det første kommunen kan gjøre er å starte med seg selv. Vi må forsterke arbeidet med å hindre plastforsøpling og redusere bruken av plast i alle kommunale enheter. Det holder ikke å veive med papirposer og å sette opp pantestasjoner på noen søppelkasser i Storgata.

Å bli en plastfri by er fullt mulig, men det forutsetter faktiske tiltak. Et godt eksempel er de blå skoposene som brukes (og kastes) av hjemmetjenesten og på institusjoner, disse må man kunne finne et bedre alternativ til – eksempelvis noe så enkelt som å ta av seg skoene og å sette opp et skostativ.

For det andre må vi sørge for at de som faktisk rydder hav og strender kan fortsette å gjøre dette. Da må vi ha gode og avgiftsfrie innleveringsordninger så strandrydderne ikke ender opp med å gå i minus for å gjøre oss alle en stor tjeneste.

I tillegg må vi prioritere økt støtte til frivillige organisasjoner som jobber med å redusere marin forsøpling. Når det finnes ildsjeler der ute som stiller opp bør vi ikke stikke kjepper i hjulene på de, men heller gjøre arbeidet så enkelt som mulig.


Slik ser det ut ved den populære stranden: – Mangel på folkeskikk

Søppelcontainerne ved Sandvika på Kvaløya flyter over av søppel etter en uke med godt vær.

 

Til slutt må vi utarbeide en lokal handlingsplan mot marin forsøpling og sørge for at den ikke forblir nok en kommunal plan, men faktisk følges opp med handling. En handlingsplan vil definere konkrete tiltak og aktiviteter med klare mål og tidsplaner. Dette vil gi Tromsø kommune et svært godt utgangspunkt i arbeidet med å bli en grønnere og mer havvennlig by. Det sies jo tross alt at en god plan er 70 prosent av arbeidet.

Havet har alltid vært viktig for tromsøværingen, og havet gir og har gitt oss utrolig mye. Det er på høy tid at vi gir igjen og rydder opp etter oss selv.