Debatt:

Høyre vil ha bort eiendomsskatten i Tromsø

Høyre mener eiendomsskatt er en usosial skatt som ikke tar hensyn til folks inntekter, men kun verdien av boligen, og derfor vil vi redusere og på sikt fjerne den.

vil fjerne eiendomsskatten: Tromsø Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe, sier eiendomsskatten er usosial og vil på sikt fjerne den. Foto: Høyre 

meninger

Forrige uke sendte Tromsø kommune ut brev til flere tusen tromsøværinger. Det er eiendomsskatten som nå skal kreves inn. Etter fire år med Arbeiderpartiet, SV og Rødt har eiendomsskatten blitt kraftig økt.

For Høyre er spørsmålet om innføring og økning av eiendomsskatt et spørsmål om politikernes prioriteringsevne. Det kan ikke være slik at når det blir tomt i kommunekassen, så er det enkle svaret at tromsøværingene må betale mer i eiendomsskatt.


Ny valgmåling: SV er større enn Høyre i Tromsø

Seks dager før valget, ligger det an til kamp mellom Ap og SV om ordførerkjedet.


Da må politikerne prioritere bedre i kommunens lommebok, før en ber enkeltmennesker og familier om å prioritere i sin lommebok.

Høyre klarte å redusere eiendomsskatten sist vi satt med styringen i Tromsø, til tross for en utfordrende økonomi. Grunnen til at vi fikk til det var nettopp fordi vi klarte å prioritere i kommunens lommebok. Kommer vi tilbake i styringen av Tromsø etter valget på mandag, skal vi klare det igjen.


Regjeringen vil kutte ytterligere i eiendomsskatten

Regjeringen vil i statsbudsjett for neste år redusere eiendomsskatten ytterligere, ned til 4 promille. Ap mener det vil føre til velferdskutt i kommunene.


Vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk gjennom å prioritere bedre, jobbe smartere og konsentrere oss om kommunens kjerneoppgaver. Kommunen må driftes mest mulig kostnadseffektivt, slik at kvaliteten på tjenestene er god.

Skattepengene innbyggerne bidrar med til fellesskapet skal forvaltes med respekt, slik at kommunen får mest mulig igjen for hver skattekrone som brukes.

Klarer vi å føre en slik økonomisk politikk, vil det opprettholde en god velferd og gi kommunen handlingsrom til å redusere og fjerne eiendomsskatten slik at folk får beholde mer av sin egen inntekt.


Høyre-Kvaal: Tar selvkritikk for ordbruk i ordførerdebatten

Lattersalven braket mot Høyres ordførerkandidat Hans Petter Kvaal da han mente at det røde flertallet i kommunen hadde «ødelagt en fin kommuneøkonomi».


Arbeiderpartiets ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen har i løpet av denne valgkampen gitt mange løfter. Ifølge han selv er alle løftene hans hellige. En av lovnadene er at han ikke skal øke eiendomsskatten om han blir ordfører. Problemet til Wilhelmsen er at det er nok av Arbeiderparti-ordførere før han i Tromsø som har gitt det samme løftet.


Disse får høyest eiendomsskatt i 2019. Karlsøy nesten øverst

Boligeiere i kommuner med eiendomsskatt vil i år bli krevd for 4.200 kroner i snitt. Men ferske SSB-tall viser store forskjeller.


Foran valget i 2007 lovet Arbeiderpartiet med ordførerkandidat Arild Hausberg å ikke øke eiendomsskatten. Hva skjedde? Den ble økt bare noen måneder etterpå. Foran valget i 2015 lovet Arbeiderpartiet med ordførerkandidat Kristin Røymo å ikke øke eiendomsskatten betraktelig.

Hva skjedde? Den ble kraftig, og nærmest doblet, bare noen måneder senere. Historien viser at når Arbeiderpartiet sitter med styringen i Tromsø, så økes eiendomsskatten kraftig.

Hvorfor skal innbyggerne ha tillit til at Arbeiderpartiet og Gunnar Wilhelmsen denne gangen holder løftet sitt om eiendomsskatten, når de ikke har klart det alle andre valgår?


Debatt:

Er ikke Arbeiderpartiet i Tromsø interessert i å få en bedre byvekstavtale som er tilpasset Tromsø?

Høyre blir beskyldt for å skape usikkerhet om inngåelsen av en byvekstavtale med staten og innføring av bompenger i Tromsø. Jeg synes ikke det er å skape usikkerhet, jeg synes det er å skape debatt.


Det er liten tvil om at valget på mandag kan bli en ordentlig valgthriller. De siste meningsmålingene denne uken viser at Tromsø risikerer å få en enda mer rødere og ytterliggående koalisjon med Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG, der SV får ordføreren.

Dette er ikke akkurat partier som vil senke eiendomsskatten, men heller øke den kraftig. Høyre vil at tromsøværingene skal få beholde mer av sin egen inntekt. Eiendomsskatten er usosial, og Høyre vil redusere den og på sikt fjerne den.

Det har vi klart før, og det skal vi klare igjen, fordi vi har vilje til å prioritere og få det til.