Debatt:

Med misvisende skattetakst skal kommunen bygges

Det var med sjokk og vantro jeg så Nordlys slippe muligheten om at AP, SV og Rødt vil kontorjustere skattetaksten på eiendomsskatten i Tromsø kommune med 10 prosent foran høstens budsjett.

Kritisk: Høyres Sebastian Henriksen. Foto: Høyre 

meninger

På den ene siden skryter de av å ha senket promillen, mens de på den andre siden hever taksten sakte, men sikkert, for å finansiere gildet de har holdt på rådhuset de siste årene.

Arbeiderpartiets økonomigeneral i Tromsø, Jarle Heitmann, sier til Nordlys at «Å sette ned promillen er et viktig signal. Skattetrykket blir å følge pris- og lønnsutviklingen, sånn at skattetrykket blir omtrent likt år etter år». Han ønsker altså å signalisere til alle som eier eiendom i Tromsø at de får mindre å betale, mens realiteten er det motsatte.

Dette har de røde i kommunestyret drevet med i fire år. I stedet for å stå for sine meninger og øke skatten til det de trenger for å drive en sosialistisk kommune, har de vært feige og kun økt den på bakrommet, slik at innbyggerne i byen ikke har kunnet se det. Det er en feig og skummel politikk.

Vi i Høyre ønsker det motsatte for alle som bor i byen. Ikke bare vil vi senke og på sikt fjerne eiendomsskatten, men vi vil heller ikke lure tromsøværingene til å tro at vi senker skatten når vi i realiteten gjør det motsatte. Fordi det betyr noe å kunne beholde litt mer av sine egne penger, spesielt for alle barnefamilier i byen.

Der AP, SV og Rødt de siste årene bare har krevd inn mer og mer i skatt fra innbyggerne og samtidig kjørt kommunen rett mot det økonomiske stupet kalt ROBEK-lista, ønsker vi i Høyre en annen retning. Vi vil rydde opp i økonomien og en av våre viktigste valgløfter når vi rydder opp i økonomien er nettopp å kutte i eiendomsskatten.

For det betyr noe hvem som styrer kommunen. AP, SV og Rødt ønsker å skatte eiendom tungt. De ønsker å ta bort valgfriheten til eldre. Det vil heller ikke overraske meg om de følger sine venner i andre steder av landet i et korstog mot de private barnehagene i perioden fremover. For det er deres politikk og ideologi. Mer til kommunen og mindre til vanlige folk.

Det er ikke Høyres politikk og ideologi. Vi er av den grunnleggende oppfatning at vi trenger alle gode krefter, alle smarte hoder og alle varme hender for å løse utfordringene Tromsø kommune står overfor. Enten det gjelder utbygging av infrastruktur, eldreomsorg, kommuneøkonomien eller barnehagesektoren.

Dessuten er eiendomsskatten er fullstendig usosial skatt, som tar utgangspunkt i eiendommen og ikke i for eksempel hvor stor andel av boligen som er belånt. Det betyr at en barnefamilie som har spart og akkurat fått seg huslån, men langt ifra har en nedbetalt bolig vil rammes av dette. Det er et hensyn AP, SV og Rødt ikke tar. Det er en hjerterå og kald politikk. Det er ikke med misvisende skattetakst at kommunen skal bygges!

Derfor mener vi at det er på tide med et skifte i Tromsø. Fordi vi trenger trygg styring i Tromsø. Fordi vi må rydde i økonomien i Tromsø. Fordi vi vil løfte Tromsø kommune til nye høyder. Da kan vi ikke fortsette i retningen vi er på i dag. Vi vil aldri få et Tromsø på sitt beste dersom vi er på ROBEK-listen.

Stem Høyre 9. september. Fordi det bare er sånn vi kan få et Tromsø på sitt beste.