Leder

Gratulerer med velfortjent pris!

UiT-professor i marin biologi, Audun Rikardsen, har blitt tildelt Forskningsrådets formidlingspris og 500.000 kroner. Det er rett pris til rett person.
meninger

Antall priser og utmerkelser Rikardsen har mottatt begynner å bli vanskelig å holde oversikten over, men det er all grunn til å tro at denne henger ekstra høyt, og muligens også høyere enn da han ble kåret til «Årets tromsøværing» av iTromsø lesere i 2016.

«Kjærlighet til landsdelen og byen er nok den største drivkraften jeg har. Her i Tromsø er vi så utrolig heldige som har en så nydelig natur rett utenfor døra. Vi har forandringer, både i lys, natur og dyreliv, hele året gjennom, og et av de største målene jeg har er å minne tromsøfolk på hvor fantastisk heldige vi er og hvor fint vi har det her oppe», sa han da ovennevnte pris ble utdelt.

Audun Rikardsen har gjennom årrekke gjort seg bemerket både lokalt, nasjonalt og internasjonalt for både sine bilder og sin fremragende forskning. Han har lyktes med å formidle akademisk kunnskap ut til folk, langt utenfor de interne forskningskretser, noe som har skapt folkelig engasjement og interesse for fagområdene han operer innenfor. Det er glimrende for alle parter.

Det er ikke til å stikke under en stol at akademiske miljøer ofte sliter med å nå ut til media og folk flest med arbeidet sitt. Tungt språk, komplisert forskningsmateriale og berøringsangst fra oss i media spiller ofte uheldig sammen i dette. Her har Rikardsen bidratt til å bryte ned skott og skillevegger mellom akademia og publikum. Kunnskap om, og engasjement for, fugler, landdyr, hvaler og storslått natur har appellert og nådd ut til folk verden over, ikke minst via sosiale medier.

«Man må ikke nødvendigvis ha visuelle hjelpemidler for å formidle forskningen sin, men man selger saken bedre hvis man har det», uttalte han da Forskningsrådets formidlingspris var sikret.

iTromsø stemmer i og gratulerer en dyktig fagperson og formidler med en velfortjent pris.