Barents Pride:

Verdens nordligste pride

Verdens nordligste pride, Barents pride, arrangeres denne helgen i Kirkenes. I internasjonal solidaritet feires kjærlighet og mangfold blant russiske og norske aktivister og organisasjoner, skriver Hanne Kristin Johnsen i AUF i Troms.

pride: Bildet er fra AUFs sommerleir på Utøya da AUF i Troms og AUF i Finnmark arrangerte «Utøya Pride». Foto: AUF 

meninger

Dette er en politisk markering som viser mangfoldet i samfunnet vårt, og urettferdigheten som finnes på den andre siden av grensen.

I Russland er fengselsstraff en realitet dersom du kjemper for kjærlighet, mangfold og menneskerettigheter. I Kirkenes denne helgen samles både nordmenn og russere for å kjempe for de rettighetene vi tar for gitt i Norge i dag.

Våre naboer i øst har ikke de samme mulighetene som oss nordmenn til å ytre seg om sine meninger.

«Å elske er en menneskerett» tas som en selvfølge i veldig mange land. Toleransen for å være forskjellig fra andre er stor. I Russland vil det å vise at en elsker noen av samme kjønn bety forfølgelse og straff. Den grunnleggende menneskerettigheten å elske hvem du vil blir ikke etterfulgt.

Vi mennesker er forskjellige, vi har ulike holdninger og verdier. Vår oppvekst former oss, og vi utvikler oss forskjellig. Vår legning og seksualitet er en del av oppveksten og utviklingen. Vi vil alle være forskjellige, derfor skal det være en menneskerett å elske hvem du vil.

Vi skal fortsette å gå i tog og kjempe for dem som ikke kan elske hvem de vil. For ingen er fri før alle er fri, i hele verden til enhver tid.