Debatt:

Gratulerer Bodø, gratulerer Norge!

For Jakobsen å fremstille det nærmest som en seier på tross av at jeg skal ha «gitt blaffen i søknaden», det er rett og slett helt feil, skriver Trine Skei Grande, kultur- og likestillingsminister (V), om Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstat 2024.

Trine Skei Grande.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

meninger

La meg gjenta det viktigste først, slik jeg har gjort det i alle kanaler der jeg har hatt muligheten: Gratulerer Bodø med en kjempejobb! Det er en gledens dag når byen pekes ut som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Det skal hele Norge være stolte av!

For det er det lett å være enig med Stig Jakobsen (27. september) i: For Bodø å vinne mot en lang rekke med meget sterke kandidater er en stor bragd, som fortjener våre varmeste gratulasjoner. Og det er en seier for Norge som kulturnasjon.

Men for Jakobsen å fremstille det nærmest som en seier på tross av at jeg skal ha «gitt blaffen i søknaden», det er rett og slett helt feil.


Kommentaren:

La Tromsø betale for at Bodø blir europeisk kulturhovedstad

Kulturministerens klønete håndtering kan føre til splid i Nord-Norge.


For vi har faktisk ikke hatt noen søknad inne til vurdering fra Bodø, selv om Jakobsen tegner det bildet. Det vi tok stilling til i 2018, var et underlag til en søknad som vi mente ikke var god nok på det tidspunktet. Jeg registrerer at mange har reagert på dette, og at mangelen på statlig garanti har opprørt mange.

Men som kulturminister kan jeg ikke forskuttere penger før vi har en søknad på bordet. Sammenligningen med Stavanger, som var kulturhovedstad i 2008, halter (litt) – den gang var det nemlig staten(e) som, nominerte en by til status som kulturhovedstad, mens det i dag er slik at det er byene som står for søknaden selv.


Debatt:

Gratulerer Bodø 2024!

Tildelingen av rollen som Europeisk Kulturby til Bodø er en stor seier, skriver Morten Skandfer i Tromsø Venstre.


At Bodø har klart å overbevise EU om at de har det beste opplegget som kulturhovedstad, er imponerende. Det er gjort en god og grundig jobb av mange for å klare det. Nå regner vi i departementet med å få en konkret søknad om støtte på bordet, og denne gleder vi oss selvsagt til å vurdere.

Stig Jakobsen reagerer på at jeg har pekt på at en søknad må sees i en større sammenheng. Jeg tror imidlertid han misforstår meg noe når han sammenligner med kutt innad i en gitt landsdel.

Alle budsjetter må henge sammen, og 100 millioner til en europeisk kulturhovedstad må nødvendigvis bety 100 millioner mindre til noe annet på statsbudsjettet. Og som kulturminister ønsker jeg selvfølgelig mer penger til kultur på budsjettene, det er min jobb i regjering.


Fra sidelinja:

«Selv om vi som innbyggere skal betale vår andel gjennom bompenger, så er det staten som tar mesteparten av spleiselaget»

Man kan lure på om Civita har forståelse for hva et samfunn faktisk er, skriver spaltist Jonas Stein om deres utregning av Nord-Norgebanen.


Vi ser fram til å motta en søknad fra Bodø, og vi skal behandle søknaden grundig, slik vi gjør med alle saker. Jeg er sikker på at kommunen er innforstått med dette, og er med oss i å lage en god prosess. Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 har god støtte i regionen, og jeg ser fram til å jobbe sammen for at dette også skal bli et løft for Norge.

Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 blir et løft for Bodø, et løft for hele Nord-Norge og et løft for Norge. Gratulerer med seieren alle står bak!