Leder:

Mohn tar ansvar der andre svikter

Trond Mohn har nok en gang drysset penger over Tromsø. Det må man ta av seg hatten for.
meninger

Det har vært skrevet så mange spaltemeter om forretningsmannen Trond Mohn og hans mange pengegaver til diverse formål i denne byen at det er lett å bli blasert, både for dem som er direkte involvert og hele byen og omegn som sådan. Fredag drysset Mohn nok en gang penger over byen han åpenbart må være oppriktig glad i.


Milliondryss over UiT: Skal forske på kvinnefotball

Nå etableres det et helt nytt forskningssenter ved Universitetet i Tromsø som skal drive med forskning på kvinnefotball.


Det er normalt hans pengegaver til Tromsø Idrettslag som vekker størst oppmerksomhet i offentligheten. Siden 2006 har Trond Mohn gitt TIL minst 122 millioner kroner fordelt over en rekke prosjekter. Alt fra spillerkjøp, garderobefasiliteter, akademisatsing og kunstgress ligger inne i denne voldsomme summen.

Den delen av Alfheim-bygget som rommer VIP-losjene eies også av Mohn, men han leier dem videre ut til TIL for den overkommelige summen av én (1) krone i året. Mohn, som ifølge Kapital er landets 16. rikeste, med en formue på over 10 milliarder, er den rike onkelen som i mange runder har berget fotballklubben.

Og det er ikke utelukkende summer til A-laget, mens også til ny kunstgressbane med påfølgende nytt dekke, gaver og investeringer som også kommer de aldersbestemte lagene og masse ivrige smårollinger til gode.


Trond Mohn – kongen av UNN

Med ordene «Tusen takk, kongen våres!» på en plakat, ble milliardær Trond Mohn fredag ønsket velkommen til radiologisk avdeling på UNN. Anledningen er den nye CT-maskinen han har donert.


Fredag var det TUILs tur. Når Trond tok med seg pengesekken over brua, var det for å skjenke klubben i «Dalen» et beløp som tilskudd den nye arenaen deres som offisielt åpnet lørdag. Ifølge NRK er summen på over 25 millioner kroner, et betydelig beløp som først og fremst vil være med å gjøre gjeldsbyrden til klubben mye mindre.

At Mohn gir penger til lokale fotballklubber er selvsagt bare å ta av seg hatten for. Særlig TIL er vanskelig å se for seg økonomien til, uten tilskuddene fra Mohn. At det kan ha sløvet ledelsen på Alfheim, når det kommer til økonomisk styring, er dessverre ingen svak eller ukjent teori. Mohn er iallfall, og med rette, en sjeldent høyt elsket bergenser i korridorene der oppe.

Det er likevel Mohns bidrag til UNN som fortjener mest ros. Samtidig som han drysser millioner over TUIL, sveiper han også innom UNN der han gir omtrent samme sum, denne gang til en ny CT-maskin, som med ekstrautstyr koset over 25 millioner kroner. Det var også Mohn som betalte for den forrige maskinen, som nå er sendt videre til UNN Narvik.Ifølge Kjell Kolbeinsen, Mohns venn og Tromsø-kontakt, har han gitt hele 1,5 milliarder kroner til gode formål i Troms og Finnmark de siste 12 årene. Bare UNN alene har mottatt rundt 300 millioner kroner fra ham. Det er enorme summer.

Det noe bedrøvelige med dette er at et land som Norge, som er at av de aller rikeste i verden, skal være avhengig av pengegaver fra private givere for å kunne investere i det beste utstyret et offentlig sykehus trenger.

– Å dele av sin rikdom er rett måte å forvalte formuen på. Jeg kan ikke svare på hvorfor ikke det offentlige tar ansvar for medisinsk utstyr, svarte han iTromsø tørt og spydig, på spørsmål om det ikke er det offentliges ansvar å finansiere nødvendig utstyr til sykehus. Heldigvis, for både helsepersonell og pasienter, gir han svaret selv, i form av handling og penger.