Debatt:

Bomtur for NHO Reiseliv

I iTromsø 22.november kan vi lese et forsvar for tallene i NHO reiselivs rapport om klimagassutslipp i reiselivet – en rapport som møtte flengende kritikk fra flere hold da den ble lansert.
meninger

Årsaken var at rapporten bare måler flyreiser én vei, og attpåtil bruker altfor lave tall for den delen av reisen de faktisk tar med. Det er ikke bare Sletner eller vi i CLIA som hevder dette, som innlegget temmelig nedlatende hevder og karakteriserer - det er våre beste eksperter på feltet som hevder dette.


NHO Reiseliv på ville veier

– En polarisert debatt om utslipp og for mange og for gjerrige cruiseturister er for snever. Masseturismen er kommet for å bli, og vi må lære oss å håndtere den på en vennlig og bærekraftig måte til nytte for aktører både på land- og sjøsiden!


NHO reiseliv påstår at deres metode er «den anerkjente måten å gjøre det på». I så fall er det rart at Norges mest anerkjente klimaforskere, Carlo Aall fra Vestlandsforskning og Borgar Aamaas fra CICERO, er så tydelige i sin kritikk. Miljøorganisasjonen «Fremtiden i våre hender» kritiserer også. Det er påfallende at NHO systematisk gjør veivalg i rapporten som reduserer egne medlemmers utslipp til en brøkdel av hva andre kilder og forskere oppgir som riktig.


Debatt:

NHO Reiselivs tall er presise

Vår rapport «Klimautslipp fra norsk reiseliv» bygger beregningene av CO²-utslipp fra ICAOs Carbon Emission Calculator. Den mener Sletner gir et feilaktig anslag. Det er nokså underlig, siden både myndigheter og forskere mener dette er en anerkjent klima-kalkulator.


Når man har tråkket i salaten, bør man i det minste stå stille og ikke fortsette å tråkke, sa sjefredaktør Kåre Valebrokk en gang. Jeg gir rådet videre til NHO Reiseliv, og inviterer organisasjonen med på arbeidet med å redusere klimaavtrykket fra reiselivet. Vi har en stor jobb å gjøre, og vi må gjøre den sammen.