Debatt:

Hvorfor piggdekkavgift? Forbud hadde vært riktig

Leser i avisen at to Ap-politikere påstår at piggdekk fører til død og redusert livskvalitet for mange mennesker i Tromsø.

MOTSTANDER: Arnulf Kaspersen (Frp).  Foto: Ronald Johansen

meninger

Å påstå at en avgift og fortsatt bruk av piggdekk vil gi disse menneskene et bedre liv er direkte tullprat. Forbud hadde vært riktig.

Grunnen til bruk av piggdekk er nettopp for å unngå død og redusert livskvalitet, hindre trafikkulykker. Selvsagt vil det bli mindre støv hvis alle kjørte piggfritt, men for å ha samme trafikksikkerhet må det kompenseres kraftig med sand og salt i en kommune med store avstander der det i praksis ikke er mulig – og resultatet er livsfarlige veier for folk i distriktene.

Problemet med svevestøv gjelder jo hovedsakelig i sentrum, og her må det kunne løses uten at folk i distriktene skal betale for et problem i sentrum. Det virker som om at alt av problemer som noen få har skal løses ved avgifter til alle.

Hovedpoenget med piggdekkavgift er mer penger i en bunnløs kommunekasse, samt å kjøpe seg fri fra vanskelige beslutninger og upopulære kostnadskutt i kommunen.

Eiendomsskatt er samme løsning på elendig økonomistyring. Det er dessverre blitt en nærmest etablert sannhet at den eneste løsningen er økte skatter og avgifter. Og ingen eller få tør snakke om det. I enhver økonomi må utgifter og inntekter balanseres.

Men i Tromsø kommune balanseres økonomien med stadig nye inntekter betalt av innbyggerne. Men, det går faktisk an å redusere utgifter. Men det krever mot og vilje.

Og dessverre, her svikter Ap som det styrende partiet igjen. Å tro at en avgift på piggdekk løser problemet med støv i luften er å tro på Julenissen.