iTromsø mener:

Piggene er stadig ute mot piggdekkavgift

Det innføres ikke piggdekkavgift i Tromsø – i denne omgang. Ap, SV og MDG går dermed på sitt første nederlag i denne valgperioden.
meninger

Det så lenge ut som om det var flertall for innføring av avgifta i kommunestyret – og det var det også, om alle hadde stemt etter egen overbevisning. Men en samlet Høyre-gruppe stemte nei, og blokkerte dermed innføringa som manglet én stemme.

Det ville vært en lykkens dag om man klarte å finne en måte å redusere svevestøvet og få ned piggdekkandelen uten avgift. Men når halve Høyres gruppe snur i saken, etter tidligere å ha uttalt at de er positiv til avgiften, er det leit og skuffende å se at de ikke engang tar seg bryet med å presentere et realistisk alternativ for å bedre luftkvaliteten.


Piggdekkavgiften nedstemt av politikerne med én stemmes overvekt

Kommunestyret var splittet på midten – og høyresiden fikk stoppet piggdekkavgiften på målstreken.


Som politiker skal man ha stor respekt for folks pengebøker. I en ideell verden burde man funnet andre måter å lette skattetrykket ved innføringa av nye gebyrer som skal virke preventive for visse type handlingsmønstre, som å få færre til å kjøre med piggdekk i Tromsø.

For eksempel kunne man kuttet eiendomsskatten tilsvarende hva man planlegger å ta inn gjennom piggdekkgebyret. Dessverre later det ikke til at kommunen er i nærheten av å ha en økonomi som tillater en slik løsning.


Debatt:

Til dere som sier nei til piggdekkgebyr: Kom med forslag som sikrer trygg luft til alle

I Tromsø snakker man siden 1999 om innføring av piggdekkgebyr for å få kontroll med svevestøvproblemet. Siden 1999 bukker man under for populister og faktadreiere!


Påføring av ytterligere skatter og avgifter for Tromsø-innbyggerne skal ikke skje med letthet. Men hensynet til at luftkvaliteten for barn, eldre og folk med luftveissykdommer bør veie tyngre.

I denne avisa ga vi tidligere i vinter ros til den yngre generasjonen i Høyres gruppe for å sette hensynet til innbyggernes rett på frisk, klar luft høyere enn en ideologisk fundert skrekk for nye avgifter. Det later til at vi var for tidlig ute med den hederlige omtalen, for straks motstanden tok seg til, gjorde det åpenbart vondt i den indre partiideologien.


Høyre har bestemt seg: – Vi går imot å innføre piggdekkavgift

Gruppeleder Erlend Svardal Bøe sier at Høyre vil foreslå en alternativ plan for å redusere svevestøvet uten piggdekkavgift. Dermed ligger det an til at avgiften blir nedstemt i kommunestyret på onsdag.


Mest håpløst er det likevel at flere av Høyre-politikerne erkjenner problemene med luftkvaliteten i byen – men avstår fra å handle. Det er ikke et ansvarlig parti verdig, for det handler om innbyggernes helse.

Kun uker før Erlend Svardal Bøe begynner i jobben som politisk rådgiver for helseminister Bent Høie, sikrer han flertall for fremdeles dårlig luftkvalitet i Tromsø. Det er ingen sterk søknad om bli en troverdig helsepolitiker, og det blir da heller ingen elegant overgang til politisk ledelse i helsedepartementet.


Kritisk til piggdekkgebyr: – Vi har blitt en avgiftskåt by

I torsdagens møte i Miljø-, klima og samferdselsutvalget kom saken om tiltak for bedring av luftkvalitet på bordet. Ett av de ni tiltakene er innføring av piggdekkgebyr.


Det er aldri populært å innføre en ny avgift. Derfor skal særlig to av dem som har frontet denne saken, MDGs Barbara Vögele og Aps Tonje Randisdatter Tunstad, ha honnør for å sette hensynet til folks helse og tilgang på frisk luft foran egen popularitet. Særlig Vögele har måtte tåle uakseptabel hets i sosiale medier for å fronte sitt høyst adekvate standpunkt.


I Tromsø kjører 83 prosent av bilene med piggdekk, men innføres gebyr så vil tallene trolig ned

Med piggdekk på 83 prosent av bilene troner Tromsøs befolkning øverst på lista i hele landet. Ifølge Statens vegvesen kan man imidlertid forvente at andelen vil gå betraktelig ned hvis piggdekkgebyret innføres.


Når posisjonen bestående av Ap, SV, Sp og MDG, under samme møte, evner å vedta et upopulært, men strengt nødvendig kommunebudsjett, er det skuffende å se at Høyre ikke vil ta det samme type ansvar når det kommer til noe så elementært som tilgang på frisk luft for befolkningen.

Det er skuffende svak politikk fra et parti som tradisjonelt har hatt ord på seg for å være ansvarlig.


Leder:

Drivstoffavgiftens store tapere

Vær forsiktig med hva du ønsker deg, heter det i et gammelt visdomsord. Med kommunens nye forslag om å doble drivstoffavgiften, er det en del bompengemotstandere som snart vil møte seg selv i døra.