Debatt:

Valakari har gått over streken

Det har vært skrevet mye i avisene om Simo Valakaris bruk av «fryseboksen». For å gi de uinnvidde en kjapp innføring i uttrykket; det dreier seg om at spillere som er uenige med taktiske disposisjoner eller kommer med innspill Valakari ikke liker ikke får spille og holdes utenfor laget i til dels langvarige perioder.

TIL-TRENER: Simo Valakari. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

meninger

Nylig kunne man lese i Nordlys at midtbanespilleren Daniel Berntsen håpet på å kunne ha et møte med Simo Valakari så snart som mulig, for å forhåpentlig kunne snakke ut om dette, slik at han skal kunne få spille.

Etter å ha lest avisen tok jeg turen innom supporterklubben Isbergets nettsider, og da satt jeg virkelig kaffen i halsen. Der kan man nemlig lese i et innlegg datert 14. januar at Simo Valakari angivelig ga en enkeltspiller «det glatte lag» på et åpent medlemsmøte i fjor. Det er faktisk ikke greit at treneren til Tromsø Idrettslag, i møte med supportere driter ut en navngitt enkeltspiller, en av våre unge spillere som var i «fryseboksen» i lang tid sesongen 2019.

Tromsø idrettslag skriver på sine egne nettsider som følger: «Som medlem i Tromsø idrettslag er du med på å fremme klubbens verdier: Stolthet; Lagånd; Redelig spill». Her synes det åpenbart at klubbens verdier ikke er i nærheten av å bli opprettholdt. Har det noe med lagånd, stolthet eller redelig spill å gjøre når man fryser ut unggutter fra laget, tilsynelatende uten god grunn, og driter dem ut i åpne medlemsmøter? Dette er langt under hva jeg forventer av etiske standarder for en som skal trene Tromsø IL og er et forbilde for barn og unge i hele Nord-Norge.

Det er på tide å rope varsku her, for dette her er bare ikke holdbart. Tromsø IL har en hel masse spennende unge spillere som holdes langt unna laget uten at så mange forstår hvorfor. Thomas Stabell, August Mikkelsen, Sigurd Grønli, og Marcus Holmgren Pedersen, er alle spillere som burde få sjansen til å vise hva de er gode for nå som TIL faktisk har rykket ned en divisjon. Morten Gamst Pedersen benyttet et år i førstedivisjon til å spille seg god, burde ikke denne gjengen få den samme sjansen?

Simo Valakari har ikke fostret eller pleiet disse spillerne, han har puttet de i «fryseboksen». Jeg frykter for at de vil bli holdt utenfor, og at TIL dermed vil sløse bort og ødelegge de mest lovende unge spillerne sine. Jeg ser bare en løsning på dette, og det er at Simo Valakari må gå. Hans adferd er uakseptabel. Dersom Tromsø Idrettslag tror at supporterne synes at dette her er helt greit, så tror jeg at klubbledelsen tar feil.