Kommentar:

Turistfellen Tromsø

Alle har ytret ordene «dit drar vi aldri igjen», etter å ha opplevd et ferieopphold som på ingen måte har svart til forventningene. Er Tromsø i ferd med å bli en slik plass som ikke holder det vi lover i brosjyrene?
meninger

Vi blir skuffet når Gucci-klokka vi kjøpte på markedet viser seg å være «fake». Vi himler med øynene når den pittoreske stranda vi så bilde av er full av søppel, og det renner kloakk i vannet vi skal bade i.

Vi blir også skuffet når den autentiske, greske aftenen ikke er annet enn dårlig salat med fetaost og «Zorbas dans» over anlegget. Det er selvsagt mulig at det er langt mer autentisk enn forestillingene vi gjør oss, men like forbanna vil vi ha pengene tilbake – hvis det da er noe sted å klage.


Turistene reiste halve jorda rundt for å oppleve Arktis:

Skuffet over regn og manglende nordlys: – Det kalles den arktiske hovedstaden, så jeg trodde jo det skulle være kaldere

Mildværet i Tromsø både overrasker og skuffer turistene, som forventet tett snø, frost og nordlys.


For to år siden sluttet hvalen å komme så langt sør som Kvaløya, men turistnæringa pustet lettet ut ved tanke på at det tross alt var nordlyset som var det største trekkplasteret.

Jeg kom et år på Kalvøyafestivalen og trodde jeg skulle få sett Pearl Jam. Vi hadde ikke fått beskjed på forhånd, men på scenen kom i stedet Blues Brothers Band, ettersom hovedattraksjonen hadde kansellert. Omtrent like skuffet føler nok turistene seg når de har flydd halve jordkloden for å oppleve dette fascinerende fenomenet – også nekter det å vise seg.


Innfører kvalitetsmerking av byens reiselivsbedrifter: – Om vi ikke holder høyt nok nivå, risikerer vi å få et dårlig rykte

Fredag ble landets første offisielle godkjentstempel for reiselivsbedrifter lansert i Tromsø.


Jeg hadde tre ukrainere boende hos meg i jula, som kom brennfulle av forventninger. De var klare over at det var en viss fare for at det ikke dukket opp med en gang, så de hadde lagt tre dager til Tromsø, to til Finnsnes og over en uke på yttersia av Senja. Da desperasjonen tok dem, mot slutten av oppholdet, tok de busstur til Sverige, i håp om noen lysglimt på himmelen. Men absolutt ingenting viste seg.


Skal kopiere Tromsøs reiselivsstrategi: – Det er noe hele landet kan lære av

Reiselivsutviklingen i Tromsø de siste ti årene har vært en så stor suksess at resten av landet nå skal kopiere den.


To dager etter at de litt slukøret hadde gått på flyet tilbake, dukket det selvfølgelig opp. Perfekt nordlys over Tromsø, av den typen man filmer for å få venner til å måpe over. Jeg sendte klippene til den ene ukraineren, og fikk «I hate you» til svar.

Det som burde bekymre oss er at dette langt fra er en enkeltstående historie. Denne vinteren er det haugevis av turister som på lignende måte har dratt skuffet tilbake. Og jo flere slike det blir, dess dårligere rykte får Tromsø. Og med en lokaløkonomi som har blitt så avhengig av dette, burde problemet bekymre oss en hel del.


– Før bestilte turister nordlystur lang tid i forveien. Nå bruker de en app for å følge med

Tromsø Safari forteller om et annerledes år, da stadig flere turister venter med å bestille nordlysturer.


Fortsetter det slik, vil Tromsø om få år ha fått samme stempelet som uglesette turistdestinasjoner som Ayia Napa på Kypros og Sunny Beach i Bulgaria – som på turistmunne nå bare kalles «Bloody Beach». Dette fordi det folk – der som her – har blitt lovet noe som ikke holdes.

Det er selvsagt fryktelig lite å gjøre med at himmelfenomenet ikke er så sterkt lenger. Turistnæringen bør bare være forsiktige med å overselge det til turistene.


Visit Tromsø om turiståret 2019: Økning i antall overnattinger, men det er for få hotell, toalett og transporttilbud

2019 har ifølge Chris Hudson vært et bra år for turistnæringen, men påpeker at det er en rekke ting som burde forbedres inn i det nye tiåret.


Utover det bør vi bare jobbe beinhardt for at dem som kommer får en uforglemmelig opplevelse likevel.

I stedet for isbjørner i plast, må de få spennende mat av alle typer, øl og drinker de aldri før har smakt, klubbkonsepter de ikke har lignende av hjemme, en skitur under stjernehimmelen, en tur på spabåten Vulkana, fisketurer, hundesledekjøring og aking i flotte bakker. Og en lokalbefolkning som er imøtekommende og hyggelig.

Kanskje vi da unngår at Tromsø blir et sted folk sier «dit drar vi aldri igjen» om.