Jeg har jobbet som sykepleier i 30 år og 20 av disse i Tromsø kommune. Flesteparten av disse som avdelingsleder. Jeg har vært folkevalgt og sittet i kommunestyre siden 2015.

I iTromsøs sin nettavis 30. januar 2020 står flere avdelingsledere fram og er kritisk til kutt i helse og omsorg med overskriften «Avdelingsledere har ikke tillit til verken direktør eller politikere» (krever abonnement). Jeg og flere av oss på bildet stiller oss ikke bak det som står i overskriften. Overskrifter er et viktig virkemiddel for journalisten og for avisa. Det har jeg forståelse for.

Denne artikkelen handler i utgangspunktet om det å forholde seg til kutt i ulike deler av tjenesten og hvilke konsekvenser det får på den enkelte arbeidsplass. Det er en viktig diskusjon, men uten at det er snakk om tillit eller mistillit.

For meg personlig vil det være særdeles vanskelig å ikke ha tillit til verken administrasjon eller til politikere siden jeg innehar begge rollene. Likevel skal vi ta det på største alvor at det faktisk er ansatte som ikke har tillit til de som styrer kommunene. Det er alvorlig, og det bør vi ta innover oss.

Som politiker så syns jeg det er viktig at en lytter til de som jobber på «gulvet» samtidig som vi må lytte til administrasjonen. Ofte vil vi få ulike svar og synspunkt på samme sak ut ifra hvem en snakker med. I løpet av min periode som folkevalgt så smerter det mange ganger dypt i hjerterota å være med å kutte rammene som igjen går utover mine ansatte og mine arbeidskolleger. Denne følelsen er nok sterke for meg enn for mange andre, siden jeg selv jobber i kommunen. Ofte blir jeg konfrontert med dette når jeg kommer tilbake på jobb. Jeg får kritiske spørsmål og mange lurer på «hva vi som politikere driver på med».

Som avdelingsleder må en forstå og sette seg inn hverdagen til de ansatte, det å se at tiden ikke alltid strekker til, at det overførers flere oppgaver uten å få tilført flere ressurser, og det å prøve å legge til rette for en forsvarlig arbeidshverdag. Vi må alltid vurdere innleie av vikarer, ha fokus på nærværsarbeid, prøve å være en god leder, vurdere om vi klarer oss uten ekstravakt, vurdere om vi klarer å ta imot enda en ny bruker og om vi har god nok kompetanse til å ivareta hver enkelt bruker. Vi må alltid vurdere økonomi og faglighet samtidig som vi må gi forsvarlige tjenester.

Jeg var engang tilhører på en konferanse da en klok mann sa følgende: «Fornuften finnes lokalt». Det er noe jeg har tatt med meg og jeg syns det er mye sannhet i det utsagnet.

Uavhengig av hvilken hatt jeg har på så vil jeg fortsette å uttale meg der det er nødvendig både som politiker og som avdelingsleder.