Debatt:

«Både Valakari, assistenten og styret i TIL bør gå»

Det fremstår rett og slett som om TIL er fullstendig ute av kontroll, noen må rett og slett stoppe dette før det sporer helt av, skriver TIL-supporter Eivind Espenes.

  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

meninger

De siste dagene har det kommet den ene bekymrende nyheten etter den andre om Tromsø Idrettslag. På overgangsmarkedet er det totalkaos. Den ene unggutten etter den andre blir sendt på dør. Treneren skylder på TIL-legenden Jonas Johansen når han blir konfrontert med sin egen bruk av «Fryseboksen», og i lokalmedia siteres Kristian Høydal på særdeles lite profesjonelle uttalelser. Det fremstår rett og slett som om TIL er fullstendig ute av kontroll, noen må rett og slett stoppe dette før det sporer helt av.

Når Bodø/Glimt sist var nede med brukket rygg, ryddet de opp og bygget et nytt lag. De satset på ungdommen. Hva gjør TIL? Jo, etter å ha fastslått at det ble alt for dyrt å sparke Simo Valakari, pekte de ut en syndebukk i Svein Morten Johansen, som måtte gå. Konsekvensen dette fikk var at hovedtrener Simo Valakari og assistenten Lars Petter Andreassen nå fikk kontrollen over spillerlogistikken. Det har vært nær sagt ragnarokk, rett og slett en massakre, unge talenter som burde vært satset på som stammen i laget i et opprykksjagende TIL anno 2020 har blitt sendt på dør. Sist ut var Marcus Holmgren Pedersen. Molde syntes han var så god at de betalte noen millioner kroner for ham, mens Simo Valakari knapt nok syntes han var verdt å kaste innpå fra benken mot slutten av kampene.Holmgren Pedersen rettet sterk kritikk mot Simo Valakari etter overgangen. Kritikken gikk på at han ikke ble fulgt opp på noen som helst måte, han måtte finne ut av alt selv, og at dette var lite utviklende. Valakari svarte utrolig nok med å skylde på TIL-legenden Jonas Johansen! Jonas Johansen er såvidt jeg vet ansatt i NTG og jobber opp mot B-laget, og har intet ansvar for A-lagets aktiviteter. Det er dermed åpenbart for alle og enhver at dette er håpløse påstander fra Simo Valakari. Han har blitt avslørt på bruk av den mye omtalte «fryseboksen», og så har han forsøkt å skylde på noen helt andre. Jonas Johansen ble sitert i avisen på at dette var «veldig urettferdig». Er det «stolthet og redelig spill», som det heter i TIL's motto, når man forsøker å legge skylda for egen adferd over på noen helt andre som ikke har hatt noe med det å gjøre?

Nestemann ut ser ut til å være Sigurd Grønli. Etter å ha tilbrakt sesongen 2019 hovedsaklig i fryseboksen, blir han nå forsøkt sendt på dør til Ull/Kisa. Dette fremstår for supporterne som helt uforståelig. Her har man å gjøre med et offensivt kjempetalent, som med riktig trening kunne nå langt, men så blir han puttet i «fryseboksen» og sendt på dør til et lag som attpåtil er en direkte konkurrent i samme divisjon som Tromsø Idrettslag skal spille i sesongen 2020.

Overgangsstrategien som er satt i gang av trenerteamet er fullstendig ute av kontroll. Morten Gamst Pedersen fikk beskjed om at han var overflødig fordi TIL hadde for mange midtbanespillere, likevel har man valgt å hente hjem Ruben Jenssen og å gå til anskaffelse av en sentral midtbanespiller på lån fra Vålerenga. Hva er hensikten med å hente inn to midtbanespillere, når man ikke engang har en spiss på laget? Hva er hensikten med å hente en midtbanespiller på lån, for så å jage bort klubbens egne midtbanespillere som kunne ha fått spilt seg gode i Obosligaen?

Jeg frykter at denne overgangsstrategien der man jager bort alt av unggutter som Simo Valakari ikke vil satse på, vil sette klubben tilbake for flere år frem i tid.Det kunne jo vært lurt å tenke at man skulle satse på å utvikle de egne talentene og at de skulle prestere i egen klubb. Det kunne jo hende at en annen trener kunne ha likt at spillerne ble beholdt i klubben, dersom det ender med at han overtar i løpet av sesongen. For sånn som det ser ut nå, så er det uunngåelig at det blir et skifte før eller senere.

Da har styret, ved å gå god for denne overgangsstrategien, effektivt sørget for å totalhavarere laget, det virker som styret går «all in», og satser det remmer og tøy kan bære på at Simo Valakari er rett mann. Det er det dessverre lite som tyder på.

At kaoset er totalt og gjennomsyrer ethvert fiber i klubben får man videre prov på når man leser avisen og ser at Kristian Høydal er sitert på at han «har fullstendig panikk», «det kan hende jeg må bite meg selv i ræva», «Gud forby» at TIL ender opp med en utenlandsk spiss, at Fitim Azemi «valgte bærumsfolkene», «kom som en tam hannkatt».

Jeg blir rett og slett matt i panna, gi meg styrke. Er dette rett mann? Burde man ikke være litt mer profesjonell enn som så, hvis man skal drive fotballklubb?

Lederen av Supporterklubben Isberget, Alf Edvard Masternes, takket nylig av etter ti år, med følgende kommentar: «Styret i TIL burde be om unnskyldning».

Det har han selfølgelig helt rett i, her er det null styring, klubben er totalt ute av kontroll, samtlige involverte burde stille sine posisjoner til rådighet, men aller først burde de sparke trenerteamet som de selv har vært ansvarlige for å ansette.