Dette er ikke et vedtak vi tar lett på eller gjennomfører for moro skyld eller for å trosse regjeringen. Vi gjør det for å unngå mest mulig smitte. Tromsø kommune skal beskytte sine innbyggere, og hvis det betyr at tilreisende fra sør må sitte 14 dager i karantene ved ankomst, så er det verdt det. Vi må være på den sikre siden, og vi må ta vare på flokken vår.

I Nord-Norge har vi et relativt lavt antall påvist smittede. Selv om viruset først ble påvist i Tromsø, har Nord-Norge i dag kun 0,13 smittede per 1000 innbyggere, mens Oslo har hele 0,65 – altså fem ganger flere per 1000 innbyggere.

Kommunens fremste oppgave bør og må alltid være å sørge for god helse og sikkerhet for våre innbyggere. Kommunen har blant annet sykehjem, helsehus og mange vi sørger for i hjemmetjenesten. Vi har også et spesielt ansvar som vertskommune for landsdelssykehuset UNN. Det er begrenset kapasitet på pustemaskiner og smittevernsutstyr.

Blant andre har Bodø og Alta også vedtatt tilsvarende karantenebestemmelser. Nord-Norge må nå gjøre det vi kan for å håndtere situasjonen her. Skulle smitten spre seg enda mer i landsdelen vår, vil de problemene vi allerede ser i dag med dårlig infrastruktur og spredt befolkning kunne gi fatale utslag.

Den viktigste effekten av et slikt karantenevedtak er at det blir mindre trafikk av folk hit. Kanskje man tenker seg om en ekstra gang om reisen virkelig er nødvendig? Vi har sett at det er mye man kan gjøre digitalt, det er skolene våre noen prakteksempler på.

Som ordfører håper jeg at det er forståelse for at vi har mer restriktive tiltak enn det de nasjonale myndighetene pålegger oss. Jeg tar gjerne en dialog med regjeringa på dette. Jeg håper dette kan bidra å minske spredning slik at vi kan komme oss opp på beina igjen så fort som mulig.