Det er velkjent at den frivillige innsatsen som funksjonshemmedes organisasjoner bidrar med, nyter samfunnet meget godt av.

Kommunene må kunne bli mye bedre på å samarbeide med funksjonshemmedes organisasjoner om – likemannsarbeid og brukermedvirkning.

Likemannsarbeid er organisert samhandling mellom mennesker som er i samme situasjon, og har samme mål om å nyttiggjøre det i sin hverdag. Det være seg; telefonkontakt og besøkstjeneste, råd og veiledningstjeneste, selvhjelps- og samtalegrupper, samt erfaringsutveksling. Her spiller kommunene i for liten grad på lag med organisasjonene, en bedre dialog ville kunne bidra til et mer konstruktivt samarbeid, til felles beste.

Brukermedvirkning er lovpålagt og dette stiller organisasjonene overfor store utfordringer i å medvirke til utforming av tjenestetilbudene. Organisasjonene er representert i en rekke fylkes- og kommunale brukerutvalg. Kommunene har ved flere anledninger tilkjennegitt at brukerrepresentantenes kunnskap og erfaring har bidratt i betydelig grad til å utvikle og bedre tilbudet for kommunale helsetjenester.

Staten har tilkjennegitt at de ønsker mer samarbeid med frivillige organisasjoner for å løse helsemessige samfunnsoppgaver. Funksjonshemmedes organisasjoner vil imøtese et bedre samarbeid med kommunene som en stor utfordring og mulighet for å utvikle og bedre tilbudet innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester. Det er en verdifull kompetanse og erfaring som organisasjonene innehar, og kommunene ikke bør la den gå fra seg.