Linseskyer, temperatursvingninger og en kommende sommer. Slik kommenterer meterologen den siste tiden

Eirik Mikal Samuelsen, statsmeteorolog og forsker, skriver her om hvordan været har vært den siste tiden.

SNØ I SKOGEN: Store snømengder i den grønne skogen på Kvaløya. Bildet ble tatt fredag 05.06.   Foto: Eirik Mikal Samuelsen

meninger

En solrik helg er til ende, og her i Tromsø fikk vi ny årsbeste på Vervarslinga for Nord-Norge med 19.5 grader på fredag (5. juni). Etter at vinteren og vinterluftmassene varte fra slutten av oktober til midten av mai, har luftmassene de siste ukene blitt adskillig varmere. Etter det siste snøfallet den 15. mai, gikk det brått over til sommerluft den 23. mai.

Denne datoen fikk vi strålende sol og temperaturer over 15 grader. for første gang i år. Faktisk var det interessant å registrere at selv om det lå 91 cm snø på plenen på Vervarslinga denne dagen, klarte allikevel termometeret som står i 2.5 meters høyde å registrere såpass høy temperatur som 15.6 grader.

Dette klarte ikke værmodellen som brukes på yr å beregne riktig. Denne modellen legger for mye vekt på snødekkets temperatur i utregningen av temperaturen i termometerets høyde på varme sommerdager. I tillegg overdriver den effekten av kald sjø, når lufta blåser fra land og vi får varm fønvind på lesiden av fjellene.

Våren som lar vente på seg: – Den nedbøren som kommer, vil komme som snø

Statsmeteorolog og forsker Eirik Mikal Samuelsen skriver om den lange og snørike vintersesongen vi har hatt.


For å kompensere for dette justerer man temperaturen på yr mot observerte verdier, men når temperaturen svinger mye, vil ikke slike justeringer ha noen nyttig effekt. Derfor kan det være lurt å ikke se seg blind på temperaturvarslene på yr når det ventes varme luftmasser i Nord-Norge om sommeren. Ett eksempel på værmodellens problemer med å fange opp maksimumstemperaturen på godværsdagene vi har hatt i de siste kan sees i vedlagte graf.

I pinsehelga fortsatte varmen, og på 1. pinsedag kunne spesielle skyer observeres fra Tromsø mot øst. Disse skyene heter linseskyer, eller altocumulus lenticularis. Opphavet til disse skyene er bølgebevegelser i lufta som dannes når lufta strømmer over fjell under de rette atmosfæriske forhold: dvs. varm luft i høyden, og et markant vindfelt over fjellene.

Oppstigende luft i forbindelse med bølgebevegelsen, skaper avkjøling, kondensasjon og skyer hvis det er nok fuktighet. I tillegg var det høytrykksvær og lite skyer ellers, noe som er uvanlig når det blåser fra vest. Dette gjorde siktforholdene ekstra gode, og skyene, som egentlig ikke er så uvanlige, skilte seg ekstra godt ut og var spektakulære å se på over Tromsdalstinden (se bilde).

Med all denne varmlufta i slutten av mai, sank snødybden brått fra 91 cm 23. mai til 0 cm 1. juni. Dermed ble det ingen ny rekord hva gjelder sammenhengende snødybde på Vervarslinga. 226 dager med sammenhengende snødybde var ikke nok til å slå de 231 dagene med sammenhengende snødybde fra 1940/1941-sesongen, og det til tross for at vi i år hadde skuddårsdagen som en bonusdag.


Stig mistet iPhonen i november og trodde den var tapt for alltid. Da snøen forsvant fikk han seg derfor en stor overraskelse

Da Stig Brøndbo mistet mobilen i slutten av november trodde han den var tapt for alltid. Samme dag som snøen offisielt forsvant fra Tromsø tittet mobilen frem fra snødeponiet på Kvaløya.


Når det gjelder total akkumulert snømengde endte vi på 773 cm denne sesongen. Dette er nr. 3 på listen bak 1996/1997 med 891.5 cm og 1999/2000 med 798 cm siden snø-på-plate målingene startet i 1988/1989. Men for mai måned isolert sett ble det faktisk ny rekord hva gjelder nysnømengde. 49 cm akkumulert snø endte vi opp med, og alt dette kom i løpet av de første 15 dagene av måneden. Dette var 3 cm mer enn den tidligere mairekorden fra 2008. Sammenlagt for april og mai ble det også ny rekord med 170 cm akkumulert nysnømengde, sammenlignet med den gamle rekorden fra 1997 med 159 cm (157 cm i april og 2 cm i mai).


Ketil gjettet riktig i snøfritt-konkurransen: – Nei, kor i nasen?!

1. juni forsvant snøen ved målestaven på Vervarslinga, og dermed ble iTromsøs snøkonkurranse avsluttet.


Uansett ligger det fortsatt uhorvelig mengder med snø rundt omkring, som vi kan se av bildet tatt på fredag på Kvaløya. Med de høye temperaturen som har vært i det siste, har NVE nå økt flomfaren i Nord-Norge til oransje nivå. Nå blir det imidlertid merkbart kjøligere luft noen dager, før temperaturen ser ut til å kunne stige igjen neste helg. Kanskje er vi heldig og får årets første sommerdag, dvs. 20.0 g eller mer, på Vervarslinga? I så fall blir det 4. helg på rad med godvær.