De siste 4 årene har jeg prøvd å nå fram med mitt budskap om deres problematiske containere i Tromsø. Dere stakkarsliggjør barn av afrikansk opprinnelse med bilder av afrikanske jenter, oppstilt med gjenbrukt tøy på seg og stirrende i kameraet.

Deres profil er med på å holde liv i en gammeldags oppfatning om at mennesker av afrikansk opprinnelse er prisgitt den vestlige verdens vennlighet. Deres organisasjon reproduserer også en urgammel oppfatning om at fattigdom kun gjelder barn med ikke-vestlig bakgrunn, og dermed forkynner dere at fattigdom egentlig ikke eksisterer blant etniske norske familier. Dette underbygger et sterkt bilde av «oss» og «dem» som daglig får stå som en sannhet der barnefamilier ferdes.

For en annen forstyrrende faktor er plasseringer UFF-containerne i byen min. Ofte står de stasjonerte i nærheten av skoler eller ved skoleveien. De er også ofte å finne ved siden av søppel- og flaskecontainere ved dagligvarebutikker, og bynære bussholdeplasser. Disse stedene er sikkert valgt av praktiske grunner, men med det stigmatiserende og diskriminerende bildet som preger containerne, er det ikke greit at de står plassert der barn og barnefamilier ferdes daglig. Som en stadig påminnelse til afrikanske barn om hvordan vesten ser dem – fattige og hjelpetrengende.

Samtidig har jeg også registrert at UFF-containerne er oppdaterte med oppgraderte og reflekterende bilder i andre byer. For eksempel verdenskart/globus, forseggjort design og bilder i samsvar med den moderne profilen i deres digitale kanaler. Alle disse bildene fremstiller mer nøytrale og kommunikative symboler som forteller om arbeidet dere gjør og støtter opp slagordet deres, «UFF fra folk til folk». Og det gjør meg sikker på min antakelse om at dere har tenkt gjennom dette.

Så, jeg velger å benytte denne anledningen til å spørre om dere virkelig ønsker å opprettholde den sannheten jeg har skildret om afrikanske barn for befolkningen i Tromsø? Eller er sannheten at deres organisasjon rett og slett ikke bryr seg om at disse containere befinner seg i Tromsø, det er kanskje langt opp i nord på kartet deres?

Kanskje dere tror at det ikke finnes norsk-afrikanske nordnorske «kara» som vil kunne komme til å oppleve møter med deres containere i sine nabolag som svært ubehagelig og veldig stigmatiserende?

Eller kanskje dere bare ikke har fått med dere at det så absolutt finnes autentisk urbanitet og et livlig etnisk mangfold også i Nord-Norge.

Kan dere nå se å få oppgradert deres containere i Tromsø slik at dere fremstår mer inkluderende i byen min?

Les svaret fra UFF Norge her.