Debatt:

Piggdekkavgiften rammer hinsides

Forfatteren av debattinnlegget skriver om konsekvensene av piggdekkavgiften.

Onsdag vedtok kommunestyret å innføre piggdekkavgift. Illustrasjonsbilde.  Foto: Ronald Johansen

meninger

Min kompis, minstepensjonisten kjører sin lille bil 4.000 km pr. år og derav 1.250 km om vinteren med piggdekk. Til og fra kolonialen, legen og lignende. Byens rødspraglede partier AP, SV, MDG og «omvendte» SP krever nå kr 1.400 av minstepensjonisten fordi de selv ikke har klart å løse byens problemer. De har klødd seg både her og der, men ender med politikernes «alltid nærværende redningsplanke» – en ny avgift. Andre betaler for deres hjelpeløshet …

Min kompis har bil med 4 hjul og kr 1.400 delt på 1.250 km = 112 øre pr. km 4 hjul sliter asfalt og da blir det 28 øre pr. hjul-kilometer.

En varebil som kjører 12.000 km på vinterføre og har 6 hjul, sliter 50 prosent mer enn bilen til min kompis og ender opp med 1,94 øre pr. hjul-kilometer.

En stor lastebil med 12 hjul som betaler dobbelt ender likt med varebilen med 6 hjul ved samme kjørte distanse.

Et vogntog kan ha 18 til 30 hjul og betaler dobbel avgift på 25.000 km i vintertrafikk. Kr 2800 delt på 25000 km delt på 30 hjul = 0,37 øre pr. hjul-kilometer.

De rødspraglede partier hevder det er forurenser som skal betale, men deres løsning er jo det stikk motsatte. Det er minstepensjonisten som knapt bruker bilen og forurenser aller minst som får svi.

28 øre mot 0,37 øre pr. hjul-kilometer. Pensjonisten må betale 75 ganger mer pr. forurenset støvkorn. 75 ganger. Dette må være tungt å svelge for sosialdemokratene i AP – hvis det er noen igjen av de i partiet? Og enda tyngre for alle korona-permitterte LO-organiserte og AP-sympatisører. Mange av de bruker jo bil.

Bjørn Gunnar Jørgensen i FRP ga byen oppskriften i avisa Nordlys for en tid tilbake. Fritt etter hukommelsen: «Kutt subsidiert kultur til fiffen i byen og 0 avgift til folk flest».

AP, SV, MDG og SP valgte «fiffen» og ikke folket.