Som overskriften sier, ønsker jeg å rette en stor takk til Petter Northug. Først for alle hans store idrettsprestasjoner, men i hovedsak for å ha satt ansikt på et problematisk tema: Rusavhengighet og hjelpeapparatet som skal være der når behovet er størst.

Rusavhengighet i Norge blir ofte fremstilt med bilder fra kummerlige omstendigheter og slitne «narkisser» som er i en vanskelig og utfordrende periode av sitt liv. Rusavhengige har flere fjes, fra dem som sitter med det vanlige rødvinsglasset, alkoholikeren som ikke lengre greier å ivareta sitt velbefinnende og til øvre sosietet med sine «skjulte uvaner». I Norge har vi dessverre mye skjult avhengighet, de enkleste å identifisere er de som har kjørt livet så hardt og lenge at de ikke bryr seg.

Jeg har selv bakgrunn fra restaurant- og utelivsnæringen, en beryktet bransje i forhold til rusavhengighet. Men vi kommer ofte i kontakt med dem som virkelig sliter. Det er de som må ruse seg for å greie å holde «koken» med den harde kjerne innen festmiljøer og annet. Jeg har opplevd 18-åringer som bruker kokain for at de skal greie en dag til med fest.

Rusomsorg i Norge er dessverre klassedelt på linje med samfunnet ellers. Vi har de bemidlede som «ikke har rusproblemer» som får kontakt med støtteapparat med en gang de trør ut i grøften. Så har vi de som jeg er opptatt av, de uten støtteapparat som roper på hjelp, men ikke blir hørt. I dagens samfunn skal man effektivisere, og det knipes inn på pengene som skal hjelpe dem som ikke er bemidlet.

Jeg er så heldig å få ta del i oppbygging av et nytt parti, og her har vi pekt ut rusomsorg som et viktig område. Industri- og næringspartiet (INP) er et nytt parti stiftet 29.02.2020, vi har hovedsakelig søkelys på utvikling av samfunnet, og vi ønsker å BYGGE NORGE. Avviklingsspøkelset truer mange arbeidsplasser, men for å kunne bygge Norge så må vi og ta oss av befolkningen i Norge.

INP ønsker at vi skal tilrettelegge for en mer omfattende og oppfølgende ruspolitikk, vi må ha et mottaksapparat også for dem som ikke har midler til å kjøpe seg en plass. Disse plassene står av og til tom, men det som er viktig, er at det øyeblikket en rusavhengig føler eller kjenner på ønsket om å få hjelp så skal vi være der. Dagens rusomsorg har på lik linje med mange andre områder innen helsevesenet et etterslep, og er underfinansiert. En rusavhengig skal ikke måtte vente opptil 3 måneder for et behandlingstilbud. De må ha hjelp straks de er klar for å ta imot hjelp.

Petter Northug har et problem. All ære til ham for å ha stått fram, og jeg krysser fingrene for at han får hjelp til å avslutte sin avhengighet. Men her er forskjellen: Han får hjelp i dag. Hva med de mange hundre som går på gaten med ønske om å få hjelp? De får ikke det. Her må systemet forbedres, og jeg gleder meg til å stille til valg for INP 13. september 2021. Vi skal BYGGE NORGE, og utvikle landet til et land som også har øyeblikkelig hjelp til alle som trenger det.