Debatt:

Boligpriser i Tromsø – alle veit jo det

Alle vet jo at du kan selge et slitent rekkehus i Tromsø og få en fin enebolig med epletre i hagen for samme pris, skriver innleggsforfatteren.

  Foto: Ronald Johansen

meninger

Våre lokalaviser, Nordlys og iTromsø, har den siste tiden jamret seg over boligprisene i Tromsø. Man frykter dette kan medføre en bremsing av den veksten vi har sett i Tromsø de siste årene.

Samtidig har de samme aviser stadig reportasjer og intervju med eiendomsmeglere som nylig har solgt hus «til eventyrpriser». Man er i ekstase over hvor mye man kan få for et hus på Tromsøya. Dette har selvsagt en bakside.

Alle veit jo det, – synger Kari Bremnes. Og alle veit at du kan selge et slitent rekkehus i Tromsø og for de pengene kan du kjøpe en fin enebolig med stor tomt og epletre i hagen i byer som Sandefjord, Tønsberg, Larvik, Fredrikstad, Moss og Sarpsborg.

Hvorfor har boligprisene i Tromsø eksplodert de siste årene? Først og fremst på grunn av lave renter, deretter fordi Tromsø har blitt den byen vi for 30 år side anklaget Oslo for å være: En by med overvekt av offentlige arbeidsplasser til behagelige lønninger, arbeidsplasser som ikke påvirkes av konjunkturer eller pandemier.

Det sies også, men ingen har bevis, at eiendomsmeglerne i Tromsø samarbeider om å hausse opp budrundene med falske bud.

Alle veit at skal du kjøpe ny bil til tre-fire hundre tusen, så går du «å mòe» en måneds tid før du bestemmer deg for merke og modell. Under en hektisk budrunde har du 20 minutter på å bestemme deg for å kjøpe et hus til fem-seks millioner!

Alle veit, men ingen har bevis, at eiendomsutviklerne selger leiligheter til hverandre før de legges ut til offentlig salg. Da har gjerne prisen gjort noen kraftige hopp.

Alle veit at mange av de nye boligkompleksene er av dårlig kvalitet og har feil og mangler, men du må gå gjennom mange, lange og dyre runder i rettsapparatet for å bevise det.

Derfor anbefaler jeg er at du heller bare lytter til Kari Bremnes, «Alle veit jo det». Lytt gjerne også til originalen, Leonard Cohens «Everybody knows».