Fra sidelinja:

Temperaturer slik det har vært nå i helga med rundt 13-15 plussgrader er slett ikke vanlig i Tromsø i begynnelsen av oktober

Forsker og meteorolog Eirik Mikal Samuelsen tar for seg været den siste tiden.

VARMT: Mange tok turen opp på Fjellheisen på lørdag for å nyte sola og det flotte været. 

meninger

Etter en forholdsvis våt august og september har vi nå hatt et etterlengtet avbrekk med varmluft, oppholdsvær og sol den siste uka. Dette været har vært kjærkomment for mange, for det er ikke lite regn som har kommet ned fra himmelen de siste månedene. August og september har nemlig bydd på til sammen hele 306,1 millimeter nedbør på Vervarslinga i Nord-Norge.

Eirik Samuelsen, spaltist, forsker og statsmeteorolog 

Selv om en nedbørmengde på over 150 millimeter både i august og september hver for seg ikke er i nærheten av rekord hva gjelder nedbørmengder, må vi hele 15 år tilbake i tid for å finne sist det kom over 300 mm nedbør på disse to månedene i Tromsø (328,3 mm i 2005). En nedbørverdi over 300 mm på disse to månedene er faktisk såpass uvanlig at dette bare har skjedd 6 ganger tidligere de siste 100 årene.

21. til 22. september hadde vi det våteste døgnet i denne perioden med hele 40,3 millimeter regn på Vervarslinga. Dette var også det samme døgnet da det ble sendt ut oransje farevarsel på regn i Troms, og det gikk jordskred både i Ramfjord og Balsfjord. 40,3 mm er faktisk det 4. våteste septemberdøgnet noensinne på Vervarslinga. Sist vi hadde et nedbørdøgn i september over 40 millimeter på Vervarslinga var i 1946.

Ser vi på året totalt sett hva gjelder nedbørmengder, fører dette oss opptil 1102 mm på årets ni første måneder. Dette er første gangen på de 101 årene det har vært målinger av nedbør på Vervarslinga i Nord-Norge at vi har passert 1000 mm allerede i september. Normalt sett kommer det 1031 mm på et helt år.

I den forbindelse kan det nevnes at i rekordåret 1975, da det kom 1547,9 mm på et helt år, var det bare kommet 984,8 mm fram til og med september. Så får vi se om de neste månedene byr på nedbørmengder som vil gi ny årsrekord eller ikke. Foreløpig har imidlertid ikke oktober bydd på en eneste millimeter med målbar nedbør, og det ser også ganske tørt ut den kommende uka.

Temperaturmessig har også den siste uka vært langt over det som er normalt for årstiden. Maksimumstemperaturer slik det har vært nå i helga med rundt 13–15 plussgrader er slett ikke vanlig i Tromsø i begynnelsen av oktober (se tabell helt nederst). Gjennomsnittstemperaturen på de 4 første dagene i oktober har også vært høy hele 9.0 plussgrader. Dette er 4,6 grader høyere enn normalen, dvs. gjennomsnittet på disse 4 datoene fra 1961 til og med 1990.

At det har vært varme luftmasser i disse dagene kan man også se av temperaturene på fjellstasjonene våre. Vår høyestliggende fjellstasjon, Gamanjunni i på 1237 moh. i Kåfjord kommune, hadde f.eks. sammenhengende minusgrader fra 16. september til og med 27. september, mens det i forrige uke lå på 4 til 9 plussgrader på denne stasjonen. Ikke så rart at mye av den nysnøen som har kommet i fjellet i september nå har smeltet den siste uka.

Slike varme luftmasser har vi også fått oppleve tidligere i år da sola sto høyere på himmelen. Derfor har vi fått oppleve hele 18 dager til nå i år med over 20,0 grader: 2 i juni, 10 i juli, 5 i august og 1 i september. Vi må tilbake hele 6 år, nemlig i 2014, sist det var flere sommerdager i Tromsø i løpet av ett år. 20 sommerdager fikk vi i 2014, mens det normalt er 10 sommerdager i løpet av et helt år i Tromsø. Vi har med andre ord liten grunn til å klage på innslaget av varmluft til nå i år.

Denne uka vil fortsette slik den forrige sluttet med sørøstlige vinder og varme luftmasser. Det vil imidlertid kunne komme innslag av mer skyer enn det har vært nå i helga, og også sterkere vind i perioder, men fortsatt lite nedbør. Kommende helg er det imidlertid utsikter til væromslag, kaldere luftmasser og mulighet for mer nedbør. Kanskje kan det også bli mer vinterlig etter hvert? Det gjelder med andre ord å nyte det uvanlig milde og tørre høstværet de neste dagene.

Maksimumstemperaturer i helga i Tromsø og omegn:


Fredag 2. oktober

Lørdag 3. oktober

Søndag 4. oktober

Vervarslinga

14,4

14,3

13,2

Holt

14,1

14,4

13,1

Langnes

12,2

13,3

12,3

Stakkevollan

14,9

14,6

13,9

Tromsdalen

10,3

12,6

12,1

Kvaløysletta

13,7

13,6

14,2

Måsvik (Rebbenesøya)

15,4

15,1

14,5

Bardufoss

17,1

14,4

15,2

Gamanjunni (1237 moh.)

4,0

6,7

8,1