I dag vil jeg gjerne skrive noen ord om pandemien.

Er det slik at «alle» har gått fra vettet? Både statsmenn og journalister. Vi skriker opp om at 1 – én – elev ved Langnes skole er blitt smittet. Det handles resolutt. Skolen stenges, og til sammen 70 personer får karantene. Vi vanlige dødelige går rundt med forsiktighet, vasker hendene med sprit, holder avstand, hilser på hverandre med albuene.

Jeg har lenge hatt en mistanke om at vi har gått altfor langt når det gjelder korona-viruset, og jeg har en følelse av at smittevernoverlegen i Tromsø har skylda. Det er et ansvar som han har sammen med mange andre leger. Man kan jo aldri vite. Man kan aldri bli forsiktig nok!

Men er ikke koronaen som andre influensaepidemier? Vi har jo hver eneste vinter en influensaepidemi med bekymrede meldinger fra leger og andre innenfor helsevesenet. Vi har nylig hatt ebola, svineinfluensaen og fugleinfluensaen. For en av disse gikk selveste helseministeren ut og oppfordret «alle» til å la seg vaksinere. Det ble kjøpt inn vaksiner for store penger, og produsentene kunne gni seg i hendene. Er koronaen noe annet og prinsipielt forskjellig?

Tja, hele samfunnet er satt på sparebluss. Turistnæringen ligger nede med brukket rygg. Musikere og kunstnere sliter. Fotballkampene blir avlyst. Landet har registrert rekordhøy arbeidsledighet.

Og avisene og andre massemedier fôrer oss daglig med nye og dystre opplysninger. Man finner alltid et eller annet sted i verden hvor det har blusset opp.

Men iblant får man også mer edruelige tall. Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet har gått gjennom statistikken for de første tre månedene av pandemien. Det var i denne tiden registrert 236 korona-relaterte dødsfall. 215 av disse hadde også andre kroniske sykdommer. Hardest rammet var pasienter over 80 år. Ni av ti var også over 70. Det var registrert 32 dødsfall av personer under 70 år. Men mange av disse hadde også andre kroniske lidelser. Hvor mange? Det sa statistikken ikke noe om.

Halvparten hadde hjerte- og karsykdommer. Hver tredje hadde lungesykdom; hver fjerde var dement.

Tallet på døde må sees i sammenheng med totalt antall døde i det samme tidsrommet, hele 10.217 på tre måneder, hvilket er helt normalt. De korona-relaterte dødsfall er derfor en forsvinnende liten del av totalen. Av de 10.217 var det 2.124 døde av hjerte- og karsykdommer. 296 døde av lungebetennelse. Bare les «iTromsø»-meldingene om dødsfall. Det er nesten én eller annenhver dag. Mange er også yngre mennesker.

Tilbake til smitten ved Langnes skole. Det var altså én elev som var smittet. Kommunesmitteoverlegen hadde innkalt til pressekonferanse, I «Nordlys» var nyheten slått opp over hele første side. «iTromsø» hadde en mindre pretensiøs dekning av saken, men stor nok. Barn og unge blir ikke livstruende smittet. Stengning av skolene og barnehagene i mars var et feilgrep. Det er nå alminnelig erkjent. Hvis barna blir smittet, går det raskt over, slik som i enhver influensa.

Covid-19 er ikke noe mer enn mange influensavirus som vi omgir oss med hver eneste dag.