Debatt:

Kastrati bør få to års utestengelse

Den siste tiden har det vært flere stygge tilfeller av hetsing av forskjellig slag i norsk fotball, det har vært rasehets, homohets, mer rasehets, rasehets igjen, og nå sist homohets igjen.

KBKs Flamur Kastrati kalte Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo for «jævla soper». Her har de to tilsynelatende skværet opp. Foto: Fredrik Hagen / NTB  Foto: Fredrik Hagen

meninger

Dette er jo slettes ikke innafor i det hele tatt, og det er åpenbart at når man klarer å produsere fem slike tilfeller, fire i eliteserien og ett i obosligaen, i løpet av en knapp måneds tid, og to av gjerningsmennene påstår at de ikke vet hva «soper» betyr, ja da er det åpenbart at man må av med silkehanskene.

Dette her har jo selvfølgelig en smitteeffekt. Amahl Pellegrino ble kalt apekatt. På opptakene kan man høre at det er minst to personer som roper tilrop til Pellegrino, hvorav ett av de er et barn, og den andre personen tilsynelatende voksen eller tenåring. Smitteeffekt, eller gruppepress om man velger å si det, fungerer slik at det skapes en slags forventning om hva som er «kult» å gjøre. Når noen roper «soper» eller «apekatt», så flytter man grensene for hva som er innafor.

Jeg har selv vært på fotballkamp og opplevd hetsing, vi var en vennegjeng som dro for å se Vålerenga mot Tromsø. Da ble vi tilropt og kalt samer, vi ble gjentatte ganger bedt om å dra hjem og gjennomføre samleie med reinsdyr, og når vi etter kampen forlot stadion så ble vi utsatt for gjentatte rop der de spurte hvor mange reinsdyr vi hadde hatt samleie med.

Jeg er ikke selv samisk, men hva om jeg var samisk? Er det noe feil med å være samisk? Folk må vel få lov å være samisk, i Norge – HALLO! Dette er jo selvfølgelig rasisme av verste sort.

Det som verre er, er at det fremsto som om at en gruppe voksne Vålerenga-supportere faktisk sto og lærte opp en slags «barne-klan» i å rope forskjellige typer hets. De annonserte sågar på høyttaleranlegget at de hadde en sånn «barne-klan». Så ropte de voksne litt rasistisk samehets først, hvorpå barna ropte litt rasistisk samehets etterpå. Nå snakker vi smitteeffekt av et annet nivå.

Det var Dag-Eilev Fagermo som ble utsatt for homohets av Kastrati, men hva med kampens dommer, Tom Harald Hagen, som faktisk er homofil, hvordan har han det i dag? Det kan ikke ha vært mye gøy å være han der og da.

Dette her går mye dypere enn at én enkelt fotballspiller har gått over streken, dette her handler om holdninger og det har stor smitteeffekt. Det er barn og unge som er aller mest interesserte i fotball. Så langt i 2020 så ser det mest ut som at det man har lært ungdommene i år er å rope «apekatt» til afrikanere og «jævla soper» til folk man finner det passende å trakassere for seksuell legning.

Dette her skjer jo om og om igjen, og ingen av spillerne ser ut til å få noe særlig straff. Når man i tillegg påstår at man ikke vet hva «soper» betyr, så er man for det første svært lite troverdig, og for det andre så impliserer det at man skal fritas for straff fordi man "ikke visste bedre", begge deler er så klart bare svada – de vet meget godt hva de driver og har drevet med.

Nå er det på tide at noen setter foten ned: Gi Kastrati to års utestengelse så får vi kanskje slutt på dette tøvet.