Debatt:

Høyhus i Tromsø sentrum

«Sannsynligvis finner arkitekter og medlemmer av byutviklingsutvalget at bygget er en arkitektonisk perle som «kommuniserer med Tromsdalstinden» - eller noe sånt sludder». Innleggsforfatteren skriver om planene for høyhus i Tromsø kommunes sentrumsplan.

Illustrasjonsbilde av sentrum i Tromsø.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Fylkesrådet har innvendinger mot bygging av høyhus i Grønnegata, inntil rekka av vernede, gamle trehus i Tromsø sentrum (Nordlys 10. nov). Fylkesrådet peker også på andre byggeprosjekter i det som betegnes som «Tromsøs historiske sentrum», bl.a. Vervet og Tempokvartalet.

Lederen for kommunens byutviklingsutvalg, Tone Marie Myklevoll (Ap), er sterkt uenig, og mener at en utbygging med bare 2–3 etasjer bak trehusrekka i Storgata ikke er «bærekraftig». Hun støtter seg også på uttalelser fra Fylkesmannen i retning av økt fortetting av byen «av hensyn til bærekraften».

De siste åra har Tromsø forandret seg temmelig mye. Myklevoll har tidligere gitt uttrykk for at byggehøyden ikke er et problem i seg selv. Hun har pekt på Edge-hotellet som et godt eksempel. I stedet for høyde, bør det fokuseres mer på arkitektur/utseende, mener hun.

Vel – «folk flest» (og da mener jeg ikke bare Frp-ere) anser vel lys og sol som et gode, noe vi trives med og setter pris på. Hvis Myklevoll har lyst til å teste påstanden, kan hun sjekke boligannonsene eller ta en prat med eiendomsmeglerne. Ethvert bygg vil danne skygger – helt uavhengig av «utseende».

Vestregata ligger vel utenfor det vernede historiske sentrum, men grøntarealet (parken) opp mot Kongsbakken skole er et område der folk «søker trivsel» på fine dager. Blokka «Kongsparken – et bygg for evigheten» (intet mindre!!!) er nå i ferd med å nå sin byggehøyde (9.-etasjer). 41,5 m over havet og høyeste punkt i Tromsø sentrum. «Panoramautsikt», i henhold til annonsen.
Uten sol? Neppe! I Kongsparken, for folk flest.

Sannsynligvis finner arkitekter og medlemmer av byutviklingsutvalget at bygget er en arkitektonisk perle som «kommuniserer med Tromsdalstinden» – eller noe sånt sludder. At blokka vil stjele sol fra det offentlige parkområdet når sola står i sør – sørøst, «tåler byen godt», ser det ut til. Av hensyn til bærekraften.

PS: Angående «bærekraft»: Hvor bærekraftig er det å bo på bakkenivå på Sommerøya, i Kvaløyvågen, i Lakselvbukta eller i Ramfjorden? Bør ikke disse menneskene heller flytte til byen og bosette seg på 41 meters høyde, av hensyn til bærekraften?