Kommentar:

Må betale for gammel moro

Gaute Helstrup bør bevise at han holder mål i Eliteserien før en ny kontrakt tilbys. TIL må lære av feilene som har kostet klubben vanvittige summer de siste årene.
meninger

I det SK 4438 tok av fra Gardermoen 21.48 søndag kveld var det med jublende TIL-spillere og trenere om bord. Opprykksgratulasjonen fra SAS-kapteinen ble godt mottatt i det halvfulle flyet med retning mot Tromsø.

Omtrent samtidig som det ventede Bodø/Glimt-gullet ble sikret, og sosiale medier tok fyr, satte Gaute Helstrup telefonen på lydløs. Han kunne lene seg tilbake, vel vitende om at bestillingen fra et halvt år tilbake i tid var sikret, med god hjelp av Ruben Yttergård Jenssen overtidsmål mot Raufoss noen timer tidligere. Grorud, Øygarden og Jerv er erstattet av Molde, Rosenborg og Vålerenga.

Rune Robertsen, kommentator og sportsredaktør, iTromsø 

Tiden har rent av gårde siden Helstrup på 17. mai satt alene i en liten leilighet i Hamar. TIL og HamKam klarte ikke bli enige om overgangen hans, og hjemme i Tromsø ventet familien. På tross av at TIL ville betale ut klausulen på 100.000 kroner, satt HamKam seg på bakbeina. De hevdet det manglet en null i avtalen – noe også TIL måtte forstå.

LES OGSÅ: Dagen etter opprykket, har TIL-sjefen enda en gledelig nyhet

En trener som ikke ønsker å være et sted er selvsagt bare der på lånt tid. Så for å få løst ut Helstrup umiddelbart sendte TIL-ledelsen 150.000 kroner nedover. Dermed kunne Helstrup den 19. mai ankomme Tromsø, og dagen derpå presenteres som ny TIL-sjef, en måned etter at forgjengeren Simo Valakari fikk sparken.

Seks måneder og tre dager senere har TIL tatt steget tilbake, og eventyret kan virkelig begynne. Det sier seg selv at TIL hører hjemme i Eliteserien. Likevel kreves det mye for å komme tilbake på direkten etter et nedrykk, noe Helstrup har maktet – i likhet med Trond Johansen (2002) og Steinar Nilsen (2014).

Denne prestasjonen inngir respekt og forventninger til at TIL skal levere noe annet enn bunnstrid, når de kommer opp igjen. Holder Helstrup TIL godt flytende neste sesong, vil han lykkes med å unngå samme skjebne som duoen Johansen/Nilsen. De måtte se at klubben sparket dem midt i sesongen etter opprykket.

LES OGSÅ: Opprykk i sin 300. TIL-kamp: – En dag man aldri glemmer

Mye skal avgjøres de neste ukene, når det gjelder hvilke spillere som skal bli. Hvem som skal inn, og kanskje hvem som skal ut. Men også Helstrups egen kontrakt er interessant. Den går ut etter 2021-sesongen.

Noe han selv åpenbart tenker på. Til Nordlys uttalte Helstrup søndag kveld at «det er ikke en bra situasjon», om det faktum at han bare har ett år igjen av sin egen avtale. Han ønsker forutsigbarhet, og det har også tidligere TIL-trenere fått.

Agnar Christensen hadde avtale ut 2014 da han fikk sparken i oktober 2013. Steinar Nilsen hadde halvannet år igjen av sin kontrakt da TIL avsatte han i august 2015. Bård Floviks avtale gikk ut 2018 da han fikk sparken sommeren 2017. Og Simo Valakari var bundet ut 2022 da han fikk sparken i april 2020.

Totalt har disse avsettelsene kostet TIL mange millioner. Jeg tror ikke jeg tar veldig feil om tallet ligger på rundt åtte-ni.

For ideelt sett er det bra å gi en trener tid til å lykkes. Tidligere har også jeg vært en forkjemper for å gi trenere avtaler som gir stabilitet og tid. Men den nylige historien viser at det ikke er veien å gå for TIL.

LES OGSÅ: Her feirer TILs opprykkshelt – snakker ut om året han aldri vil glemme

Jeg tror TIL har godt av å sitte rolig i båten, og la Helstrup vise hva han er god for i Eliteserien før en avtale forlenges. Noe som i praksis betyr tidligst til sommeren. Jeg tror gjerne intensjonen kan være at en ny avtale er planen, selv om det ikke er skriftlig. Opprykket har vært solid, men tross alt ikke skapt voldsomt med begeistring hele veien.

Uansett har jeg ingen signaler på at en ny avtale på noen som helst måte er rett rundt hjørnet. Men skulle TIL de neste månedene signere Helstrup på en ny langtidsavtale, og det går skikkelig dårlig i 2021, vil de på nytt ha satt seg selv sjakkmatt. Som med alle de ovennevnte tilfellene. TILs økonomi er fortsatt utsatt, og en dyr sparking midtsommers kan være det som stopper kjøpet av den ene spilleren de trenger for å berge plassen.

Risikoen vil selvsagt være at en annen klubb vil bli interessert hvis TIL gjør det særdeles godt. Og ingen vet hvordan Helstrup selv vil reagere på at TIL ikke vil forlenge nå. Så har du aspektet med at det er lettere for en spillergruppe å miste tilliten til en trener som bare har noen få måneder igjen. Når det gjelder det siste, tror jeg spillerne i TIL neste år bør ha nok med å prestere i Eliteserien, og i stedet la slike spørsmål om treneren være opp til de som leder klubben.

Gaute Helstrup kan bli værende TIL-trener i mange år fremover. Men langtidskontrakter på trenerfronten tror jeg fort kan være historie.