Debatt:

Vi skal være stolte av bryggeritradisjonene i Nord

Innleggsforfatteren ønsker at lokale bedrifter skal kunne merke drikkevarer med internasjonale priser.

Åshild Bruun-Gundersen regner med at både Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil hjelpe kortreiste, norske kvalitetsprodukter og skape flere arbeidsplasser i distriktene.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

meninger

Norsk mat- og drikkekultur er dessverre undervurdert og lite kjent i befolkningen. Hovedgrunnen er at norske drikkevareprodusenter ikke får lov å informere om egne produkter og ikke har adgang til å kontakte Vinmonopolet direkte for å sikre seg hylleplass på deres utsalgssteder.

Myken destilleri, som produserer i et gammelt fiskevær, 32 kilometer ute i havet nord på Helgelandskysten, vant i fjor gullmedalje i en internasjonal konkurranse for sin arktiske sommergin. Aurora Spirits har vunnet en rekke internasjonale utmerkelser. Det får de ikke lov å opplyse om.

I Norge finner kundene i for liten grad kortreiste, lokale eller norske produkter i hyllene på Vinmonopolet, til tross for at vi her til lands har en rekke prisbelønte bryggerier- og destillerier. Nå tar Fremskrittspartiet til orde for at Vinmonopol i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer. Alle vinmonopol i Nord-Norge bør ha produkter fra Aurora Spirits, Myken Destilleri og andre lokale produsenter i sine hyller.

Det er mye godt håndverk og tradisjonsrike produksjonsbedrifter å være stolte over i Nord-Norge. Nå må politikken følge opp og sørge for at Vinmonopolet sørger for at våre lokale bedrifter får den anerkjennelsen og salgsmulighetene de fortjener.

FrPs forslag om at lokalbedriftene våre skal kunne merke flaskene sine med internasjonale priser, og at lokale vinmonopol skal få en plikt til å promotere norsk bryggehåndverk, skal avgjøres i Stortinget 2. februar. Jeg regner med at både Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil hjelpe kortreiste, norske kvalitetsprodukter og skape flere arbeidsplasser i distriktene gjennom å stemme for FrPs forslag.