Som alle i hele verden er jeg lei av restriksjoner, usikkerhet rundt jobben min og kravene om hyppig håndvask og spriting. Jeg gleder meg til den dagen der mange nok mennesker er vaksinert til at R-tallet synker langt under 1, og de eldre og de med underliggende sykdommer ikke lenger trenger å være redde for å dø av dette viruset.

De siste to ukene har vi hatt et pågående utbrudd i Tromsø, som vi heldigvis har fått kontroll på. Krav om munnbind i butikker og inne på kjøpesenter, samt i offentlig transport var ett av de strengere tiltakene her i byen.

helsenorge.no er det skrevet tydelig om munnbindets funksjon, effekt og dets riktige bruk. Det som jeg ikke kan skjønne, er at mange tydeligvis ikke har lest instruksjonene.

Når jeg ser meg rundt i byen, blir jeg redd for at den formen for munnbindbruk jeg ser, holder oss lenger i pandemiens grep en nødvendig.

Folk med munnbindet trukket ned over haka, dinglende fra ett øre eller den verste varianten, knurvet ned i en av lommene for å gjenbrukes om og om igjen i løpet av dagen. Når de med munnbindet i lomma eller på haka gjør seg klar til å gå inn i butikken, tar de det på uten å sprite hendene, i den fulle overbevisning om at de er trygge.

Det som få mennesker virker å skjønne, er at hendene da potensielt er fulle av viruspartikler, som blir deponert på overflater som andre skal ta på, som igjen sprer smitte.

Her er noen eksempler:

  • Servitøren i en kafe som drar av munnbindet for å slå av en prat mens hun vasker bord, lener seg på et nyvasket bord med hånda hun nettopp har tatt på munnbindet med, og dermed (potensielt) forurenser bordet igjen.

  • Eller han som ekspederte meg i en annen butikk, som like før hadde måket litt snø ute. Da han kom inn i butikken dro han opp et engangsmunnbind fra lomma og tok det på (uten å sprite hendene), før han spurte om jeg trengte hjelp. Da jeg spurte om han ikke vil sprite hendene først, og ta på seg et nytt munnbind, var svaret: «Om vi skulle skifte munnbind hver gang vi har tatt det av, går vi jo konkurs».

Det er vel ingen som ville trodd det var trygt å snurre bilens sikkerhetsbelte en runde rundt nakken før det settes i festet? La oss få kunnskapen om smittevern opp igjen på samme nivå i denne siste runden av pandemien og bli ferdig med den. Rene hender smitter ikke!