Debatt:

Fordeler med kontanter

Innleggsforfatteren peker på flere fordeler med å bruke kontanter i samfunnet.

PENGER: Forfatteren bak debattinnlegget mener kontanter både er et inkluderende og pålitelig betalingsmiddel.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

meninger

Ifølge innlegget «fra sidelinja» i iTromsø fredag 25.06. er det «sterke krefter» som ønsker kontantene ut av samfunnet. Jeg mener at samfunnet trenger at folk bruker kontanter og har lagd ei liste over fordeler ved å betale kontant. Denne lista er ikke utfyllende og for flere argumenter og diskusjon henviser jeg til Forbrukerrådets posisjonsnotat «kort og kontant» fra 2018.

Den første fordelen er at kontanter kan brukes av alle. Uansett hvem og hvordan man er eller hvor man bor har man muligheta til å ha, ta mot og gi fra seg sedler og mynter. For å ha og bruke bankkort må man ha bankkonto og man kommer fort til diverse krav man ikke alltid kan oppfylle. kredittkort krever i tillegg kredittvurdering og medfører dessuten betydelig større kostnader ifølge notatet til Forbrukerrådet. Betaling gjennom mobilapper krever i tillegg at man kan og vil bruke og har en fungerende, opplada smarttelefon. Kontanter er altså et inkluderende betalingsmiddel.

Selve betalinga er også mye enklere å gjennomføre med kontanter. Den krever at man har nok penger og at noen som kan ta mot pengene ikke er altfor langt unna. For fysiske varer og tjenester er dette tilfelle. Betalinger med kort krever en del infrastruktur. De krever ikke bare strøm og internett, men også diverse andre mellomtjenere (datamaskiner) som kan kontrollere PIN-kode, saldo osv. Kort kan derfor generelt ikke brukes i beredskapssituasjoner. Det krever ikke mer enn et strømbrudd eller en feil i ett av datasystemene for å havne der. Vi kan derfor si at kontanter er et pålitelig betalingsmiddel.

En stor fordel med kontanter er at konseptet virker mye lettere å begripe enn kort, også bokstavelig talt. Kontanter kan man telle over og man kan glede seg over hver mynt og seddel.

Siden man ved ei betaling må gi fra seg pengene fysisk, er det slik at det for noen sitter lengre inne å kjøpe en kanskje unødig vare. Muligens velger man da å kjøpe den brukt isteden. I så fall kunne en økt kontantbruk bidra til å dempe bruk-og-kast-mentaliteten og dermed være bra for klima og miljø.

En forunderlig ting er at en del butikker fortsatt bruker koronasituasjonen som påskudd for å be folk om å betale med kort. Dette er helt misvisende. Folkehelseinstituttet (FHI) sa allerede i mai i fjor at det ikke var større smitterisiko for betalinger med kontanter enn med kort. Det ser altså ut som om at diskusjonen her handler om hvor mye mer smittevernvennlig det er å betale kontant. Kontanter kan hjelpe oss i beredskapen mot denne pandemien og fremtidige pandemier. Uansett hvordan man betaler, anbefaler FHI å vaske, eventuelt sprita, hendene ofte.

I tillegg til alle disse grunnene kommer også at kontanter er den betalingsformen som ivaretar folks personvern best.

Jeg ser dermed flere argumenter til at samfunnet trenger og skal bruke kontanter.