iTromsø mener:

Vi må stålsette oss for en fjerde bølge

I stedet for å tidfeste fjerde trinn i gjenåpningen, melder myndighetene at fjerde smittebølge trolig er i gang. 

  Foto: Jil Yngland/NTB

meninger

Norge skifter sannsynligvis farge fra grønt - og kanskje til oransje - denne uken, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Siste oversikt viser stigende smitte i 59 av landets kommuner.

Dette vil selvsagt gi helsevesenet noen utfordringer. Og håpet om full normalisering forskyves lenger ut over høsten, når flere er vaksinert og immuniteten høyere i befolkningen.

Men prognosene utløser foreløpig ingen alarm. Nakstad presiserer at den nye smittebølgen ikke trenger å bli like kraftig som de tre foregående.

At Norge nå står bedre rustet enn en del andre europeiske land, skyldes først og fremst høy og raskt økende vaksinasjonsgrad. Strenge innreiseregler er en annen faktor. Og ikke minst har nordmenn flest etter evne hengt med i stadig skiftende smittevernråd og -regler.

Betegnelsen «dugnad» er blitt forslitt. Men et utbredt samfunnsansvar, som bunner i folks grunnleggende tillit til myndighetene, er en verdi som knapt kan overvurderes – selv om halvannet år med historisk strenge tiltak unektelig har tæret på tålmodigheten. Nå gjelder det å holde en skulderhøyde tilpasset den fjerde smittebølgen.

For i denne bølgen er det et stort usikkerhetsmoment. Koronaens deltautgave har sendt smittetallene rett til værs blant annet i Israel og Spania. Vi får sette vår lit til vår høye vaksinasjonsgrad og at vaksinen viser seg effektiv også mot nye mutasjoner.

Samtidig må vi ha klart for oss hvor i befolkningen smitten øker mest. Her levner statistikken og helsemyndighetene ingen tvil. Smittespredningen er klart størst blant tenåringer og unge voksne. Noen stikkord er utelivet og private fester.

Smitten som spres blant 20-åringer i sosiale sammenhenger, beskriver Nakstad som et hovedproblem i starten på den fjerde bølgen. En ny oppblomstring nå er særlig ubeleilig med tanke på skolestarten i neste uke. Nye runder med digitalundervisning må unngås.

Ved oppstarten på universiteter og høyskoler må fadderuken avvikles i forsvarlige former. Men for alle og enhver gjelder det å ta ansvar. Fjerde trinn i gjenåpningen er utsatt. Da bør ingen late som om det alt er innført.