Visste du at det dør flere kvinner enn menn av hjertesykdom i Norge? Hjertesykdom er den viktigste dødsårsaken hos kvinner. Det viser seg at kvinner har andre symptomer enn menn, og responderer annerledes på behandling. Likevel gjøres mesteparten av hjerteforskningen på menn, av menn. Vi mangler rett og slett kunnskap om kvinnehjerter.

Kvinner har også høyere og lengre sykefravær enn menn. Kvinner mottar oftere enn menn helserelaterte ytelser. Ofte som et resultat av sykdommer som rammer kvinner mer enn menn. Likevel er det sykdommer som rammer menn det forskes mest på.

Kvinnesykdommer er et stort helseproblem, og gjør at flere kvinner enn menn som står utenfor arbeidslivet. Det er et stort tap for samfunnet, men også for den enkelte. Verdien av å være i jobb har en økonomisk verdi, men også en menneskelig verdi gjennom opplevelsen av mestring og mening. Vi må jobbe for å redusere sykefraværet, og det gjør vi ved å ta kvinners helse på alvor.

Mange leger vet lite om kvinners helse. Det er menn sine kropper og symptomer som altfor ofte settes som en standard – selv om kvinners sykdomsforløp er veldig annerledes. Mange kvinner har diffuse sykdomstegn og noen opplever å ikke bli trodd. Alt fra medisindoser til medisinske behandlinger hos kvinner har vært gitt ut ifra menns «kropper».

Vi trenger mer klinisk kunnskap om kvinners symptomer og sykdomsforløp knyttet til endometriose, ledd- og muskelsykdommer, bekkensmerter, hjertesykdom og utmattelsestilstander. Vi må løfte innsatsen og kunnskapen om spiseforstyrrelser, angstlidelser og selvskading. Vi trenger mer kunnskap og spisset behandlingstilbud for ulike krefttilstander som rammer kvinner mest, og for autoimmune sykdommer som rammer kvinner i mye større grad enn menn.

I erkjennelse av at mange kvinner ikke blir hørt når de har hatt diffuse sykdomstegn, gikk helseminister Bent Høie for noen måneder siden ut og ba om unnskyldning til alle kvinner som opplevde at de ikke ble tatt på alvor.

Vi må sørge for at kvinner får like muligheter. Og en god del er gjort under denne regjerningen.

Pakkeforløp for brystkreft og gynekologi er innført. Den som er rammet av brystkreft skal ikke være en kasteball mellom fastlegen og spesialisthelsetjenesten. Når det er mistanke om brystkreft skal en koordinator sørge for at pasienten sømløst og raskt blir undersøkt, diagnostisert og eventuelt behandlet. Minst mulig tid skal gå til spille.

Regjeringen har satset på mer forskning, bedre reproduktiv helse, flere pakkeforløp for bedre kvinnehelse, pårørendestrategi (siden flest kvinner tar omsorgsansvaret) og kvinners helse i bistandsvirksomhet med satsing på vaksinasjon og utdanning og helse.

Høyre vil satse ytterligere på kvinnehelse, og markerer dette tydelig i vårt partiprogram:

  • Vi skal styrke forskningen på kvinnehelse

  • Utvikle flere pakkeforløp for å gi pasientene mer helhetlig behandling og prioritere kvinnesykdommer spesielt i dette arbeidet

  • Sikre et trygt og kompetent fødetilbud i hele landet

  • Sikre at fødende med over 90 minutter reisevei følges av jordmor, slik de har krav på

  • Sikre kvinner bedre oppfølging etter spontanabort

  • Styrke jordmortjenesten i kommunene blant annet ved å gi jordmødre et større ansvar

  • Sikre kreftomsorgstilbudet i kommunene og gjennomføre «pakkeforløp hjem»

  • Styrke kommunenes rehabiliterings- og habiliteringstilbud

  • Øke kunnskapen hos helsepersonell om seksuell helse og kjønnssykdommer

  • Utdanne flere klinisk avanserte sykepleiere med spesialistgodkjenning for å styrke helsetilbudet til pasienter med kroniske og sammensatte lidelser

  • Styrke forskning på fødselsdepresjon

  • Sikre bedre oppfølging og hjelpeapparat i forbindelse med svangerskap og barseltid for å forebygge og behandle fødselsdepresjon

Høyre går til valg på å innføre flere pakkeforløp for å redusere helsekøene og ventetiden. Vi setter pasienten foran systemet, og vil særlig satse på kvinners helse.