iTromsø mener:

Nå må vi hjelpe dem å hjelpe!

Matsentralen i Tromsø er en rørende suksesshistorie, satt i gang av en unik gjeng som har tilført kommunen uvurderlig drahjelp. Nå trenger de selv hjelp.
meninger

Tromsø matsentral trenger nye lokaler. Tromsø kommune vedtok i mai å si opp avtalen de hadde med ISS, som til da hadde produsert og levert varmmat til hjemmetjenesten og diverse institusjoner i kommunen. De skal ta seg av produksjonen selv og trenger dermed storkjøkkenet på Mortensnes sykehjem, der Tromsø matsentral til nå har vært leietakere, om som dermed har tre måneder på å flytte ut og inn i nye lokaler. Dette melder Bladet Nordlys.

Det ligger ingen dramatikk i dette, og kommunen har til nå leid ut lokalene gratis til Matsentralen. Før de holdt til der, fikk de leie gratis lokaler hos Alfheim Arena. Men nå trenger de nye lokaler, og de trenger mange kvadrat, med gode fryse- og kjølemuligheter. Og byen trenger Tromsø matsentral, noe våre lesere også ga sine stemmer til, da de ble kåret til «Årets tromsøværing» i herværende avis i 2018. For det gjengen bak Matsentralen har fått til er så uhorvelig viktig og flott, på så mange måter.

«Det er et fantastisk bidrag basert på en enkel og genial idé hvor mat som er på vei i søpla kommer folk som trenger den til gode. De har bekjempet fattigdom blant barn ved å koble på næringslivet og flere store aktører, og det synes jeg er kjempeflott», sa sjefredaktør Stig Jakobsen da den gjeve prisen ble utdelt.

Geir-Arne Nordstrand og Anne Elisabeth Hafstad startet Tromsø matsentral rett før jul i 2016. Gjennom samarbeid med grossister og butikker får matsentralen reddet mat som er på vei i søpla, og gitt den videre til folk som trenger den. Matsentralen omtaler seg selv som et humanitært grossistledd og leverer mat til blant andre Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Virkelig, Kafé X og Røde Kors.

I tillegg har de åpnet et utleveringssted i sentrum, «en dagligvare uten kasseapparat», som de selv kaller det. De kjører også ut mat til mange hundre husstander. Kombinasjonen av at de får hjulpet et stort antall mennesker som trenger det, samtidig med at de får tatt hånd om matsvinn som ellers ville blitt kastet, er en kombinasjon som utelukkende har positive effekter.

Det er skammelig at det kastes så mye mat. Det er enda mer skammelig at et så bemidlet land som Norge har så mange som lever under fattigdomsgrensa. Bare her i Tromsø er det i underkant av 1.000 mennesker som lever under denne grensa. Tromsø matsentral avhjelper begge deler av dette skammens bakteppe for velferdsstaten.

Og nå er det de som trenger hjelp. Det er all grunn til å rose kommunen for at de i flere år har stilt sine egne lokaler tilgjengelige, men nå må andre ta opp stafettpinnen. Private aktører, givere og næringslivet i Tromsø har tidligere vist seg fra sitt beste ved lignende situasjoner, og denne gangen handler det altså om å hjelpe noen å hjelpe de av oss som trenger det mest.